Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A tanító mindig ott tanít, ahol tanítványok vannak”

A jobb agyféltekés rajzolás módszerét Betty Edwards amerikai rajztanár fejlesztette ki az 1980-as évek elején, amely egy mentális váltást tanít a két agyfélteke között. A gyakorlatok nem igényelnek rajztudást, elegendő, ha valaki teljesen átlagos szem-kéz koordinációval rendelkezik. A technikáról Mihály Gyopárkával, a módszer egyik oktatójával beszélgettünk.

Mihály Gyopárka (balról a negyedik) tanuló csoportjával

Mihály Gyopárka (balról a negyedik) tanuló csoportjával

Mihály Gyopárka Budapesten sajátította el ezt a módszert, ott szerezte meg a képesítéseket a tanfolyam oktatásához, immár lassan 10 éve. Jelenleg Marosvásárhelyen él és oktat, de férjével, Szalontai Ferenccel Brassóban, Bukaresten, Kolozsváron, Konstancán, Nagyváradon, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön is vezetnek jobb agyféltekés rajztanfolyamokat. Ráadásul idén újabb csoportok szerveződnek Aradon és Temesváron. Az ország különböző pontjaiból vannak megkereséseik: „gyakorlatilag oda megyünk, ahol szükség van ránk, ahová mennünk kell” – fogalmazott.

Elmondása szerint a rajztanulás kulcsa egy olyan körülmény megteremtése, melynek hatására létrejön az információ-feldolgozás egy másféle módja, amelynek segítségével helyesen láthatunk. Mivel a rajzolás a jobb agyféltekéhez tartozik, ahhoz, hogy beléphessünk agyunk szubdomináns, érzékelő módjába, olyan feladatokkal kell ellátnunk agyunkat, amelyeknél a verbális, elemző, bal agyféltekés mód háttérbe szorul. Dióhéjban ez a tanfolyam alapvető stratégiája.

 A módszer elsajátítása előtt és után készült portré

A módszer elsajátítása előtt és után készült portré

A módszer elsajátítását azoknak ajánlja, akik szeretnek rajzolni, és szeretnének új látásmódot megismerni, hogy rajzaikat ezáltal is színesíteni tudják, de azoknak is, akik úgy gondolják, hogy egyáltalán nem tudnak rajzolni, és kíváncsiak arra, hogy milyen képességeik vannak. Ajánlja továbbá azoknak is, akik szeretnének gyors fejlődést elérni rajztudás terén (pl. egy vizsga, felvételi miatt), vagy akik úgy érzik, hogy napjainkban a kreativitás, az empátia, a játékosság, az önmagunk tudatosságának fejlesztése adhat biztonságot. Ezen az úton egy jelentős lépést jelent a technika megismerése, esetleg elsajátítása.

Gyopárka szerint a tanfolyam gyakorlati haszna a rajzoláson túlmenően a kreativitás felszabadítása, ugyanis az élet bármely területén könnyebben boldogul az ember, ha képes kreatívan gondolkodni és cselekedni. A kreativitás megkönnyíti a tanulást vagy a munkát, eredményesebbé teszi az üzleti tevékenységet és élvezetesebbé a szórakozást, „nem is beszélve arról, hogy a kreativitás tulajdonképpen agyunk természetes állapota” – tette hozzá.

a tanito mindig 3

A rajzolás szerinte bárki által megtanulható képesség, elegendő hozzá egy átlagos látóérzék, sőt a közhiedelemmel ellentétben nem kulcsfontosságú a kézügyesség. „Ha a nyomtatott betűink kibetűzhetőek, kézírásunk olvasható, akkor megfelelő a kézügyességünk ahhoz, hogy jól tudjunk rajzolni.” Gyopárkának az az álláspontja, hogy a rajzoláshoz fontosabb a látásmód, a vizuális információ feldolgozása, sőt nem is a rajzolás, hanem a látás a nehézség. Pontosabban arra a bizonyos „művészi” látásmódra való átváltás. Ahhoz, hogy egy észlelt tárgy, táj, személy lerajzolásának alapvető képességével rendelkezzünk, Gyopárka szerint mindössze öt részkészség szükséges, melyek nem a rajzzal kapcsolatosak: a szélek, a terek, a viszonyok, a fények és árnyékok, illetve a teljesség észlelése.

Mihály Gyopárka vezetésével Nagyváradon is indulni fog egy tanfolyam, erről a részletekért a 0743/084-318-as telefonszámon lehet érdeklődni.

Kiss Erzsébet Janka