Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A tangó maga az élet

Argentintangó-tanfolyam lesz a nagyváradi Moszkva Kávézóban.

Az argentin tangó egy Argentínából és Uruguayból származó, a XX. század első évtizedeiben kialakult társastánc, melynek első aranykora az 1930–1950 közötti időszakra tehető. Erősen improvizatív jellegű tánc lévén alaplépése sincs igazán, a férfi minden egyes lépésnél rögtönöz, a nő pedig nem tudhatja, mi következik. Nincsenek benne előre megszabott – és így a nő által kiszámítható – lépésminták: a szigorú szabályokról alkotott elképzelések helyett egy folyamatos, nonverbális párbeszédre van szükség férfi és nő között a tánc minden pillanatában. Ennek a kommunikációnak fontos jellemzője, hogy a pár egyik tagja (általában a férfi) vezet, a másik (általában a nő) pedig követ. A vezető dolga, hogy a zenére improvizálva, lépésről lépésre irányítsa a követőt. Bár vannak tradicionális lépéskombinációk, vezetni kell nemcsak az irányt és a lépés nagyságát, de a sebességét és minőségét is (egy lépés lehet puha, éles, pulzáló stb.).

a tango

Azt is lehetne mondani, hogy az argentin tangó tulajdonképpen séta a partnerrel a zenére. Nagyon fontos része tehát a zeneiség – a zene energiájának, érzéseinek megfelelő tánc. Mivel a tangózene hihetetlenül változatos, a tangó mint tánc is alkalmas szinte az összes érzelem kifejezésére. Mondják is a táncosok, hogy ami férfi és nő közt megtörténhet, az benne van a tangóban – a tangó maga az élet.

Ebből az improvizatív táncból alakult ki a versenytánc-tangó, amit leszabályoztak, hogy pontozható legyen, illetve ezekből a gyökerekből ered a színpadi (vagy show) tangó is.

A tanfolyam célja bevezetni a résztvevőket a társastáncként táncolt argentin tangó rejtelmeibe, amelyről bátran állítható, hogy újból aranykorát éli. Nemcsak Argentínában, hanem világszerte hódítja meg a nagyvárosok táncolni vágyó közönségét – Hongkongtól Montrealig. És aki egyszer belekóstol, elindul az úton, új dimenziókat fedezhet fel nem csupán a tánc terén, hanem önmaga megismerésében is.

A nagyváradi származású, jelenleg Budapesten élő Szeghalmi Endre és Csontos Katalin a magyar fővárosban kezdett argentin tangót táncolni 2008-ban. Több magyarországi tangótanár óráin megfordultak, melynek eredményeképpen 2009-ben első helyezést értek el a magyarországi Országos Szalon Tangó Bajnokság kezdő kategóriájában. Szeghalmi Endre partnerével két alkalommal döntős is volt az Olaszországban 2011-ben és 2012-ben megrendezett Szalon Tangó Európa Bajnokságon. 2009 decembere óta Katalin és Endre számos rendezvényen lépett fel. Tangótanulmányaikat azóta is intenzíven folytatják, részt vettek több argentin tanár kurzusán, workshopján, Európa-szerte utaznak tangófesztiválokra és -maratonokra. Szeghalmi Endre már kétszer járt Argentínában, a tangó hazájában, ahol a leghíresebb mestereknél tökéletesítette tánctudását. Jelenleg Szeghalmi Endre és Csontos Katalin Nagyváradon oktat tangót havi-kéthavi rendszerességgel, ám kaptak már meghívásokat Kolozsvárra, illetve Marosvásárhelyre is.

Céljuk minél több emberrel megismertetni a tangó csodálatos világát, illetve bővíteni az erdélyi tangós közösséget.

A tanfolyam részletei:

Mindazokat, akik szeretnek táncolni és szívesen kipróbálnának valami újat, ami eltér a szokványos társas táncoktól, szeretettel várják intenzív argentintangó-kurzusukra, amit teljesen kezdő felnőtteknek tartanak. A tanfolyam négy, egyenként 85 perces órából áll, melyek során az érdeklődők megismerkednek az argentin tangó alapjaival (tangóséta, tangótartás és -ölelés, ritmika, keresztlépés, nyolcas lépés, ocho bevezetése).

Helyszín: Moszkva Kávézó nagyterme (volt Tempo Klub), Nagyvárad, Szilágyi Dezső, ma Moscovei utca 8. szám. Időpont: február 8.,szombat 11-14 óra; február 9., vasárnap 14-17 óra. A tanfolyam ára: 70 lej/fő vagy 130 lej/pár. Befizetni a Moszkva Kávézó bárjában lehet naponta 16-2 óra között. Érdeklődni lehet a 0720/462-464-es és a 0741/ 328-256-as telefonszámon, illetve a ckatalin@yahoo.com e-mail címen.