Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A tánc jegyében

A házigazda Nagyvárad Táncegyüttes pénteken lépett közönség elé a Stabat Mater című előadással, miután a II. Infinte Dance Festival keretében elindított kezdeményezés jegyében a Unique Dance Studio táncosai mutatkoztak be a közönségnek. A Uniqe-osokat egyébként szombaton is láthatta a közönség a Sunshine Dance-szel egyetemben, a Főiskolák gálája előtt.

Monológok Fotó: Fülöp-Crişan Olivér

Monológok
Fotó: Fülöp-Crişan Olivér

A Főiskolák gáláján ismerősként köszönthették a nézők a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat pénteken este bemutatott, Monológok című előadása során megismert táncosokat. A Monológok nem léleksimogató előadás, sokkal inkább az emberekben rejtőző agressziót idézi. Joó Renáta, Szabó Franciska és Kányádi György külön-külön és együtt is megjelenik a színpadon, a tánc során fizikaliga meg is érintik egymást, azonban ennek ellenére is ki-ki a saját monológját fejezi ki a tánc, a mozgás nyelvén.

Szombaton a Főiskolák gálája előtt a Magyar Táncművészeti Főiskola Mi a modern –, mi a kortárs –, mi a modern/kortárs tánc? című előadást láthatták a nézők.

A Főiskolák gáláján elsőként a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem táncosai léptek színpadra, négy rövidebb táncetűdöt mutattak be, például Emptiness vagy 1,67 Hertz fantáziacímekkel. A bukarestieket a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem már említett táncosai követték, Flow című produkciójuk több epizódból állt össze. Rövid szünet után a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói mutatták be tudásukat, a kortárs tánc és a balett után a közönség soraiban kétségtelenül a néptáncosok fellépése aratta a legnagyobb sikert.

A táncfesztivál vasárnap este a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című produkciójával zárult.

Fried Noémi Lujza