Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A táblák eltűntek, a koldusok maradtak

Sajnos már megszokott, mondhatni jelenségértékű panasszal keresett meg bennünket régi olvasónk, a váradi Kocsis Erzsébet, aki elmondta, pár nappal ezelőtt egész kolduskaraván szállta meg a villamost, amelyen utazott. Olvasónk szombat délután a fekete egyes vonalon közlekedő egyik villamossal igyekezett haza, amikor tucatnyi kéregető lepte el a járművet. Jegyet természetesen nem lyukasztottak, viszont egy pillanat alatt megtöltötték a vagont lármával és bűzzel. Szemtelenek, tolakodók voltak.

A tablak 2

A bő szoknyás cigányasszonyok elterpeszkedtek a székeken, és onnan vezényelték a velük levő gyerekeket, hogy menjenek és kéregessenek az utasoktól. Olvasónk felháborítónak tartja, hogy évek óta semmi nem változik ezzel a jelenséggel kapcsolatban, és a lájmolásra szakosodott koldusmaffiák járják a várost és zaklatják az embereket. Panaszosunk azt is furcsállotta, hogy a villamos vezetője miért engedte, hogy a koszos, hangos, jegy nélkül utazó társaság felszálljon a villamosra.

A váradi önkormányzat két évvel ezelőtt hirdetett meg egy projektet, amely arra irányult, hogy a városban portyázó, más településekről ideutazó kéregetőktől megszabadítsák a megyeszékhelyet. Közel kéttucatnyi nagyméretű fémtáblát is kihelyezetek a város forgalmasabb helyeire, amelyeken az állt, kérik a lakosságot, ne adjanak pénzt a koldusoknak, mert ezzel csak lovat adnak alájuk.

A tablak 1

Talán egy-kettő még maradt Váradon ezekből a táblákból, a többit ellopták

A városháza sajtóosztályától megtudtuk, ezek a táblák és a rajtuk lévő figyelmeztetések nem igazán hozták meg azt az eredményt, amelyekre az ötletgazdák számítottak, főleg azért, mert legnagyobb részét (valószínűleg) a fémtolvajok ellopták. A helyi rendőrség munkatársai tudják, hogy a nyári hónapokban menetrendszerűen érkeznek kolduskaravánok a megyeszékhelyre, és lehetőségeikhez mérten fel is lépnek ezek ellen. Állandóan razziáznak, és az elmúlt időszakban naponta 5-6 kéregetőt állítottak elő, s toloncoltak ki a városból. A jelenség azonban ennél összetettebb, mivel az utazó bandákban sok kisgyerek is van, őket „idomították” be kéregetésre a felnőtt bandatagok. A gyerekek személyazonossága nagyon sok esetben meghatározhatatlan, és ezeket a szerencsétlen sorsú gyerkőcöket elkapni, előállítani is jóval nehezebb, mint a felnőtteket. Esetükben gyámügyi procedúrát kell elindítani, ugyanis a veszélyeztetett kiskorúakat nem lehet kitoloncolni, hanem menhelyekre kell vinni, ahol a szakembereknek kideríteniük ezek személyazonosságát, azt, hogy vannak-e szüleik, és ezt követően kell róluk gondoskodni. Azt, hogy milyen úton-módon lehetne megszabadulni a zajos, büdös, tolakodó kolduskaravánoktól, persze az illetékesek sem tudják megmondani, hiszen a legutóbbi „koldus-elhárító” projektjükkor is kiderült, pár közpénzből kirakott színes tábla és az eddig végzett razziázások nem igazán rettentették el az „irgalom-bizniszre” szakosodott tarhálókat.

Szőke Mária