Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szürkehályog (Cataracta)

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse leggyakoribb betegsége. Ebben az esetben a szemlencsében oldott állapotban lévő fehérjék kicsapódnak, a lencse elszürkül. A szemgolyó elülső részén, a szivárványhártya mögött található szemlencse a fényképezőgép lencséjéhez hasonlóan töri meg és képezi a retinán a szemünkbe jutó fénysugarakat. Ez az élő szövetek alkotta optikai műszer rendkívül érzékeny. Ha a lencse valamilyen fejlődési rendellenesség, gyulladás, sérülés, anyagcserezavar, mérgezés vagy más betegség következtében zavarossá válik, elszürkül, rugalmassága elvész, a látás romlik, a látásélesség csökken.

a szurkehalyog

Eredetét tekintve lehet veleszületett (pl. magzati toxoplazmózis miatt), öröklött vagy szerzett. Okozhatja anyagcserezavar (pl. cukorbetegség), egyéb betegségek (pl. ekcéma), gyógyszer mellékhatása (pl. hosszan tartó kortiko-szteroid-kezelés), mérgezés, mechanikus sérülés (pl. a szem zúzódása), sugárzás (Rtg.-, gamma-, elektromos és infravörös sugárzás) vagy erős fényjelenség (pl. villámcsapás). Leggyakoribb formája a rendszerint 60 éves kor után jelentkező öregkori szürkehályog (cataracta senilis). Az öregedés folyamán a lencse önmagától is elszürkülhet.

A betegség tünetei a látásélesség fokozatos, fájdalmatlan csökkenése, lencsehomály vagy a közel- és távollátási alkalmazkodás (akkomodáció) zavara.

A kezdődő szürkehályog esetén a szemüveg erősítésével bizonyos ideig fenntartható az éles látás. Ha a hályog megérett, az elszürkült lencsét műtéti úton el kell távolítani, ennek a funkcióját szemüveggel vagy kontaktlencsével lehet pótolni. Bizonyos feltételek mellett az eltávolított lencse helyére műanyaglencse beültetése is lehetséges. A szürkehályog-műtét idős kortan is elvégezhető, hiszen a beavatkozás egyszerű és rövid, a beteg számára nem megterhelő, a műtét során helyi érzéstelenítés is elégséges.

A látásélesség csökkenése nem minden esetben észlelhető rögtön, általában évek alatt vezet teljes látásromláshoz. Az érzékeny szemlencsét gondosan óvjuk a káros hő-, fény- és ionizáló sugárzástól. Látászavar esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Egészséges életvitellel a szürkehályog kialakulása rendszerint megelőzhető. Az elhanyagolt szürkehályog teljes vaksághoz vezet. Az elvégzett műtét után az előírt pihenés szigorúan betartandó, mert vérzések, sebgyógyulási zavarok léphetnek fel!

Győri György