Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szó elszáll, a zaj megmarad

Mióta Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, megszokhattuk, hogy a települések önkormányzatainak vezetői gyakran szinte sportot űznek abból, hogy az uniós elvárásoknak megfelelő szépen hangzó (de gyakran kivitelezhetetlen) terveket ismertessenek. Ilyen elméleti elgondolás például az a megyeszékhely zajszennyezésére vonatkozó projekt is, melyet első alkalommal, másfél évvel ezelőtt ismertettek. Ebben arról van szó, hogy az önkormányzat és a környezetvédelmi szakemberek úgymond zajtérképet készítettek a megyeszékhelyről, melyben feltüntették azokat a helyeket, utcákat, ahol a megengedett értéknél jóval nagyobb a zajártalom. Ez főleg a gépkocsiforgalomnak köszönhető, s ezért a „veszélyeztetett” zónákban nemcsak a zaj okoz gondot, de a nagy szmog és az, hogy a dübörgő forgalom miatt az érintett részeken az épületek is hamarabb tönkremennek. A divatos lelkesedés után, miután a város vezetői elmondták, menyire káros a zajszennyezés, és hogy mindent megtesznek azért, hogy ezt enyhítsék, az ügy hamvába holt. Pedig elég sok veszélyeztetett zóna van Nagyváradon.

a szo1

A Püspöki út joggal kiérdemelné a város legszmogosabb, legzajosabb utcája címet

Például a Püspöki út két oldalán levő házakban lassan alig lehet megmaradni a zajtól, a több ezernyi személygépkocsi, az állandóan dübörgő kamionok által kibocsátott kipufogógáz már-már elviselhetetlenül szennyezetté tette itt a levegőt. A környékbeliek a közelmúltban több tiltakozó beadványt juttattak el az önkormányzathoz, azt kérve, tereljék el a kamionforgalmat Püspökiből.

Az illetékesek tudomásul vették ezt, elismerték, hogy gondok vannak a Püspöki út környékén, ám jelenleg nem tudnak ezzel foglalkozni, de majd 2030-ig valami megoldás is születhet, írták a semmitmondó hivatali válaszlevelekben.

a szo2

A hangfogó fűszőnyeg enyhíti a villamosdübörgést, de nagyon sokba kerül, ezért egyetlen zajos szakaszra jutott csak ilyen

Szennyezett a levegő, azonban érdekes módon a városnak erről a részéről ők is megfeledkeztek. A Biharpüspökin áthaladó főút okozta zaj- és szmogszennyezés nemcsak az egészséget veszélyezteti és a lakhatást teszi kellemetlené, de az ingatlanok árát is leverte. Nem sokkal jobb a helyzet a Szőlős (Seleuşului) utcában sem, itt a magánházak között nemcsak személygépkocsik, de kamionok és buszjáratok is növelik a zajt és a szmogot. Az itt lakók elmondták, az utcára nyíló ablakokat napközben képtelenség kinyitni, a párkányokon, ablaküvegeken (hiába törölik le naponta) vastag porréteg rakódik le azonnal. Másik baj, hogy a több évtizede épült magánházak falai lassan de biztosan repedeznek, olyannyira, hogy volt eset, hogy ki akarták a klasszikus üvegablakot termopán ablakokra cserélni, de az ablakosok nem vállaltak garanciát, mondva, hogy a repedező falba a hangszigetelő ablakot sem tudják rendesen beépíteni. Erről is tud az önkormányzat, de megoldás egyelőre itt sincs. Egyetlen helyen, a Ghillányi (ma Dimitrie Cantemir) úton tettek valamit a zajártalom ellen az illetékesek. Ebben az utcában ugyanis a villamossínek alig pár méterre vannak a tömbházaktól. A villamosdübörgés itt is sok gondot okozott, okoz, az érintett tömbházak lakói aláírásgyűjtésbe kezdtek, s tiltakozó beadványukat leadták a városházán. Ennek köszönhetően egy rövid szakaszon (ahol a sínek és a panelházak között legkisebb a távolság) úgynevezett zajfogó burkolatok raktak a sínek közzé. Ez kissé enyhítette a lármát, de mivel igen költséges módszer, nem jutott mindenhova, ahova kellene. A váradi önkormányzat illetékesei jelenleg nem szívesen bolygatják a városban levő zajszennyezést. Azzal érvelnek, hogy a forgalom kinőtte a várost, a következő években majd újabb körgyűrűkkel, elterelő utakkal enyhíteni fogják, például a kamionok okozta kellemetlenségeket. Addig meg? A panaszosoknak nem marad más megoldásuk, mint szívják a szmogot és szokják a zajt…

Szőke Mária