Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A színigazgatótól a trombitaversenyig

A Nagyváradi Állami Filharmónia június 13-án 19 órakor kezdődő koncertjén három értékes művet hallgathat meg a nagyérdemű. Az elsőként elhangzó kompozíció Wolfgang Amadeus Mozartnak (1756–1791) A színigazgató című komédiához írott nyitánya. Az alkotás hangulatát tekintve vegyes, játék és komolyság keveredik benne, a muzsikát a zeneszerző mindvégig parodisztikusnak szánta (a lármás effektusok erre vallanak). Ezt követően Johann Baptist Georg Neruda (1707–1780) Esz-dúr trombitaversenye hangzik fel. A mű egyike Neruda legnépszerűbb kompozícióinak. A koncertet Joseph Haydn (1732-1809) 93., D-dúr szimfóniájával zárják. Az 1791-ben Londonban komponált művét a második londoni szimfóniaként tartják számon.

A meghívott karmester, Leonard Dumitriu sokoldalú egyéniség: zeneszerző, dirigens, egyetemi tanár, aki a jászvásári George Enescu Konzervatórium zeneszerzés-karmester szakán végzett. Vezényelte már a jászvásári, craiovai, kolozsvári, temesvári, konstancai, brassói, újvidéki és kisinyovi operaházak, illetve több zenés színház zenekarait, valamint az ország filharmonikus zenekarainak nagy részét. Emellett turnézott Olaszországban, Németországban, Svájcban és az Amerikai Egyesült Államokban is. Számos rádiófelvételt is készített a Román Rádió számára. Tagja a Zeneszerzők és Zenetudósok Szövetségének. 2004-ben az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Kulturális Érdemrendet is kiérdemelte munkásságával.

filharmonia

A hangversenyen szólistaként föllép az amerikai Robert Chambers. 11 éves korában kezdte trombitatanulmányait, majd 15 évesen első trombitás lett a Houston Youth Symphony zenekarnál. Az Eastman Zeneiskolában tanult Charles Geyer és Barbara Butler irányítása alatt. Első trombitás volt a lisszaboni Orquestra Metropolitana de Lisboa zenekarnál. Miután elhagyta Lisszabont, trombitás állást nyert a chicagói Civic Orchestra of Chicago nevű zenekarnál, amelynél olyan neves zenészekkel muzsikált, mint Daniel Barenboim, Pierre Boulez és Adolph Herseth. 2001–2004 között első trombitás volt a Nagyváradi Állami Filharmóniánál. Más zenekarokkal is közreműködött, ezek a következők: a Long Bay Symphony, a kijevi Ukrán Nemzeti Szimfonikus Zenekar, az Eastman Wind Ensemble, valamint a Szebeni Filharmónia. 2012-től a hHoustoni Szimfonikus Zenekar trombitása.