Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A színházban tartják a PKE évnyitóját

Két témája volt annak a csütörtöki sajtótájékoztatónak, melyet a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektora, János Szabolcs tartott.

a szinhazba

Tóth Gábor, a PKE új PR-felelőse és János Szabolcs, az egyetem rektora a sajtótájékoztatón

Elsőként a péntek délelőtt kezdődő Magyar Rektori Konferenciáról esett szó. Ezt a találkozót idén első ízben szervezik nem Magyarországon levő városban, és az a cél, hogy a Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatási intézmények vezetői, képviselői az eddiginél eredményesebb együttműködést dolgozzanak ki és valósítsanak meg. Az elhangzó előadások központi témája is ennek az együttműködésnek a lehetséges változatait fogja megvilágítani. A rendezvény nyitott, péntek tíz órakor kezdődik és délután ér véget. Az érdeklődők a PKE dísztermében több ismert egyetemi előadó értekezését hallgathatják meg, akik a Kárpát-medencei magyar nyelvű egyetemekről érkeznek Váradra. A tervek szerint a jelenlevő egyetemi vezetők elkezdik a mai nap folyamán a Határon Túli Magyar Felsőoktatási Intézmények Bizottságának megalakítását is, mely révén szintén a Kárpát-medencei magyar egyetemek közti kollaborációt kívánják erősíteni.

Második pontként a rektor a közeledő egyetemi tanévnyitóról beszélt röviden, amelyre október 4-én kerül sor a nagyváradi színházban. Az egyetem vezetősége ugyanis úgy döntött, hogy az évnyitó ezentúl a színházban, az évzáró pedig a templomban lesz megtartva. Idén 364 hallgató kezdi, illetve folytatja tanulmányait a PKE-n, 18 szak indul összesen, ebből kettő (magyar–angol és angol–német szak) idén első alkalommal. A legnépszerűbb szak a tanítóképző volt, itt jelentős túljelentkezést jegyeztek, de nagy az érdeklődés a bank és pénzügyi tudományok iránt is. Ebben a tanévben a PKE ötéves akkreditálása lejár, s ennek megújítását is el kell kezdjék az egyetem vezetői.
Szőke Mária