Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A színházban éjszakázhattunk

Éjszaka a színházban címmel a váradi színházba és a stúdióba várták az érdeklődőket a Szigligeti Színház társulatai pénteken.

ejszaka a szinhazban 1

Az eseménysorozat péntek délután a Halasi Erzsébet színművész emlékére megrendezett, Egy színésznő élete cím kiállítás megnyitójával kezdődött. „Halasi Erzsébetnek, a nagyváradi színház egyik nagyasszonyának a színház és a család határozta meg életét. Gyermekként lépett először színpadra és utolsó pillanatáig gyermeki rajongással szerette a színházat, asszonyi erővel családját. Orvosnak készült, de az istenek a színpadra szólították. Halasi Gyula, a jeles váradi színész leánya aligha választhatott más pályát Nem volt könnyű azon a színpadon bizonyítani tehetségét, ahol édesapját ünnepelték estéről estére. Halasi Erzsébet bizonyított színészetből és emberségből. Amikor átvette a díjait, ötven éves jubileuma előtt azt kérdezte, elsősorban magától: megérdemeltem? Megérdemelte, sőt sokkal több elismerést érdemelt volna.” – mondta a megnyitón Simon Judit szerkesztő. Az érdeklődők végignézhették a kiállítást, amely egyébként még most is megtekinthető, a szervezők csak annyit kérnek, hogy előre jelezzék azok, akik meg szeretnék látni a tárlatot.

A következő program már a Szigligeti Stúdió fehér termében kezdődött, ahol úgynevezett bemozgató gyakorlatokat mutattak be a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai. A program mottója „Mindenkit bemozgatunk” volt és valóban minden érdeklődőt bevontak a mozgástréninbe.

ejszaka a szinhazban 2

Fél órával később mindenki átvonul a Szigligeti Stúdió fekete termébe, ahol a Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című drámából adtak elő részleteket. A dráma ősbemutatója egyébként szeptember 21-én, a magyar dráma napján.

A próba után egy rövidke reklámfilm-forgatás következett, amelybe a közönséget is belevonták a szervezők, majd az Aranyhal – avagy nyolc jókedvű diákok históriája című műsorral folytatódott a program. A Balogh Attila által rendezett és a Várad kulturális folyóirat Élő Várad mozgalmának fiatal szerzői által írt szövegek alapján egy különleges performanszt vittek az érdeklődők elé. Lapunk megkereste az egyik szereplőt, Nagy Tímeát akitől megkérdeztük, kinek ajánlja ezt az előadást. A válasza a következő volt: „Nekem ez volt az első alkalom, hogy ilyen jellegű projektben vettem részt, de nagyon-nagyon élveztem. Mivel nagyjából két és fél napunk volt összeállítani ezt a kis performanszt, így a próbafolyamat során jó pár hangsúly máshova került, mint az eddigieknél, ezért is volt izgalmas. Külön érdekes volt, hogy nem egy kész, összefüggő szöveget kaptunk, hanem váradi kortárs írók (Bíró Árpád Levente, Jock Evelin, Kemenes Henriette, Mihók Tamás, Ozsváth Zsuzsa) írtak, külön erre az alkalomra írásokat, amit nekünk kellett egybefűznünk. Mivel találtunk egy olyan formát ennek az egésznek, amin belül bármi megtörténhet, úgy éreztem, hogy a csapat sem izgult annyira, ezért tudtunk élveztük az előadást. Az előadást, ami ezekből született, úgy líceumtól felfele ajánlanám a tematikája és a nyelvezete miatt is. Érdekes és szórakoztató lehet azok számára, akik kicsit közelebbről szeretnének belelátni egy próbafolyamatába, de azoknak is akik csak egyszerűen szeretik a színházat”. Következő alkalommal szeptember 22-én láthatják majd az érdeklődők az előadást a HolnapFeszt keretén belül.

ejszaka a szinhazban 3

A Nőileg lapbemutatója következett, ahol a példaképeket emelték ki és róluk beszéltek, ugyanis a Mutass jó példát! programja által ezeket a hétköznapi hősöket ismerteti meg a közönséggel. Tárgyra nyílt szemek címmel a Lilliput Társulat felnőtteknek szóló tárgyanimációs előadása következett, amelyet Lélek Sándor Tibor bábszínész rendezett.

Az Éjszaka a színházban Traila lemezlovas bulijával végződött a Moszkva Kávéházban.

Kovács Beáta Csilla