Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A színház ott van, ahol a színész”

Az új évad műsoráról, terveiről, céljairól számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Meleg Attila, az MM Pódium társulatvezetője a kulturális egyesület két oszlopos tagjával, Molnár Júlia és Herman Ferenc színművészekkel, akik immár két évtizede dolgoznak együtt és szívvel-lélekkel teli munkájukkal, fellépéseikkel felpezsdítik mind a gyerekek, mind a felnőttek szürke hétköznapjait.

„Továbbra is a gyerekközönség tartja fenn ezt a magánszínházat, de ez a gyérülő közönség hozta az ötletet, hogy a fiatalokat, pontosabban a 12–16 éves korosztályt is bekapcsoljuk programjainkba” – fogalmazott Meleg Attila. Mint hozzátette, tavaly például a Bolond Istók szólt hozzájuk, és az idén is hasonló előadásokkal szeretnék behozni a fiatalokat a színházba, mint például jövőre egy Tamási Áron mesejátékkal annak apropóján, hogy 2016 májusában lesz az író halálának 50. évfordulója. Egyébként az idei évadban több, gyerekeknek és felnőtteknek is szóló Tamási-előadást terveznek.

A Kabaré 30 című előadás nagy sikert aratott a tavalyi évadban

A Kabaré 30 című előadás nagy sikert aratott a tavalyi évadban

Az új évadban a korábban sikert aratott előadások felújított változatait is játszani fogják, így a közönség – nemcsak a Bihar, hanem az Arad és Szilágy megyeiek is – ismét szórakozhat majd a Kabaré 30 című előadásukon, mely szerintük megér még legalább tíz fellépést, és amely a tréfás prózai elemek mellett operettrészletekből, kuplékból, slágerekből áll. „A színház ott van, ahol a színész” – hangsúlyozta Molnár Júlia, s mint hozzátette: „Nem az a nagy dolog, hogy meghívnak minket, hanem az, hogy visszahívnak.”

Herman Ferenc színművész az általa előadott Svejk, a derék katona című egyéni műsoráról szólt. Ez 2007 óta mintegy hatvan előadást ért meg, s most felújítva, hangulati elemekkel dúsítva tűzik majd műsorra október végén, november elején.

Ősszel (kb. november végén, december elején) egy politikai kabaréval is meglepik majd a nagyérdeműt. Ezt Bihar megyei művészek és szerzők közreműködésével állítják majd össze. Az ötletgazda és támogató Szabó Ödön, parlamenti képviselő. A kabaré aktuális politikai témákat fog feldolgozni. A műsor részletei már meg vannak írva, de még várnak ötleteket, írásokat.

Tavaszra egy népies-vidám előadást terveznek felnőtteknek, többek között Tamási Áron, Zilahy Lajos és Móricz Zsigmond által írt jeleneteket mutatnak majd be. Ez egyelőre a válogatás és összeállítás fázisában van. Mivel van igény hasonló előadásokra, rövidebb műsorokkal is készülnek. Például operettrészletekkel, sok nótával tarkított népiesebb összeállítással, illetve egy zenés kivonattal a Kabaré 30-ból.

Molnár Júlia, Herman Ferenc és Meleg Attila

Molnár Júlia, Herman Ferenc és Meleg Attila

Nappali tábort is szervez gyerekeknek az MM Pódium a Püspöki Alapítvánnyal és a Napraforgó Alkotótáborral közösen, a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Házban. A tábor augusztus 31. és szeptember 11. között tart naponta 9-től 13 óráig, és 12–16 év közöttieknek szól, közben a gyerekek uzsonnát kapnak. A tíznapos táborozás 70 lejbe kerül, érdeklődni pedig a 0728/970-848-as telefonszámon lehet. A táborban jelmezeket és díszleteket készítenek, lesz tánc, éneklés, színjátszás is. A szervezők nem titkolt célja, hogy felkarolják a tehetséges gyerekeket és létrehozzanak egy gyerekszínjátszó csoportot, mely elsőként Tamási Áron A szegény ördög című, gyerekeknek szóló mesejátékát fogja előadni. S persze mindez a tábor résztvevőinek is érdekes, izgalmas lesz, hiszen bepillantást nyerhetnek egy színpadi műsor összeállításának kulisszatitkaiba, felelősségteljesebbek lesznek azáltal, hogy egymásra kell figyelniük, koncentrálniuk, szöveget tanulniuk stb. A darabot nagyváradi iskolákban fogják majd bemutatni. Ezzel kezdődik egyébként az évad, emellett szeptember végén egy klasszikus bábjátékot is bemutatnak, az Igazságos Mátyást. Télen a Jancsi és Juliska bábjáték felújított változatát láthatja a közönség, tavasszal pedig rgy ifjúsági Tamási Áron előadást. S persze a korábbi előadások is maradnak, amennyiben van rájuk igény.

Mint Meleg Attila kiemelte, az idei évadban is megjelentetik az előadásaik témáihoz fűződő kifestő munkafüzetet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. támogatásával. Minden gyerek, aki részt vesz akár egy előadásukon, kap majd ilyen füzetet. Emellett szeptember végétől a világhálón, a Facebook közösségi portálon A bábszínház barátja elnevezéssel egy oldalt is létesítenek majd, és a gyerekek kérdéseire Mese-bácsi, azaz Herman Ferenc fog válaszolni.

Sükösd T. Krisztina