Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A színek és a táplálkozás

Piros, sárga, fehér, lila, zöld és még lehetne sorolni – a gyümölcsök és zöldségek sokfélesége ebben a tarka kavalkádban is megnyilvánul. De árulkodnak-e speciális gyógyító képességekről a színek vagy csupán a szemünket kényeztetik?

a szinek

Naponta ötször, minél többféle színűt: a táplálkozástudományi szakemberek javaslata szerint az utóbbira is ügyelni kell a gyümölcs- és zöldségfogyasztás során. Nem elég tehát annyival letudni a dolgot, hogy eszünk egy kis salátát a sült hús mellé, néha pedig elrágcsálunk egy almát. A különböző zöldségek, gyümölcsök színét adó, úgynevezett fitokemikáliák, bioaktív vegyületek más és más módon járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez: elősegítik az anyagcsere-folyamatokat, erősítik az immunrendszert, gátolják a rák kialakulását, valamint védik a szívet és az ereket. A legismertebb fitokemikáliák a flavonoidok, a glükozinolátok és a fitoösztrogének. Minél élénkebb egy zöldség vagy gyümölcs színe, annál több színanyagot találunk benne. Attól, hogy egy élelmiszernek a nevében benne van a vörös szó, még nem lesz feltétlenül ajánlott a fogyasztása. Ez a helyzet a vörös húsokkal is. Inkább részesítsük előnyben a szárnyasokat, a halakat, és csak ritkán kerüljenek a tányérunkra vörös húsok.

Piros: védi a szívet: A tudósokat is lenyűgözi a karotinoidok csoportjába tartozó likopin nevű színezőanyag, amely a paradicsom pirosas színéért is felel, hiszen nagyfokú a sejtvédő hatása. Semlegesíti az agresszív szabad gyököket a szervezetben, tisztítja az ereket. A likopin zsírban oldódó vegyület, hatására a koleszterin és a zsírok nehezebben tapadnak le az erekben, így csökkentik az érelmeszesedés kockázatát, márpedig a szívinfarktus és az agyvérzés leggyakoribb okai ezek. A gyümölcs feldolgozása (főzése, sütése) során a likopin nem semmisül meg, jól bírja a magas hőmérsékletet, így a paradicsomszósz, -leves, -püré, sőt még a ketchup is nagyon sok szívvédő anyagot tartalmaz, és a likopin ezekből az élelmiszerekből is jól felszívódik a szervezetbe. Más piros élelmiszerek szintén tartalmaznak likopint, ráadásul egyéb jótékony hatással is bírnak: a cékla segíti az oxigénfelvételt, míg a pirospaprika rengeteg C-vitaminnal látja el a szervezetet, amely segíti a szabad gyökök elleni küzdelmet, és az erek oxigénellátását szintén javítja.

Zöld: tisztítja a szervezetet. A legismertebb növényi festékanyag a klorofill, ez minden növényben megtalálható. A zöld étkezési növények bizonyítottan májvédő hatásúak, serkentik a szerv működését, ugyanakkor fontos szerepet játszanak a tumoros elváltozások elleni küzdelemben. A leghatékonyabb „zöld harcosok” a fejes saláta és a brokkoli.

Fehér: a rák ellen. Karfiol, hagyma, fokhagyma, spárga vagy édeskömény: a kínálat a fehér zöldségekből és gyümölcsökből szerencsére óriási. Nagy mennyiségben tartalmaznak kvercetint, amely egy halványsárga színű flavonoid. Ez a növényi színezőanyag úgy hat, mint az A-, C- és E-vitamin, vagyis szabadgyökfogóként védi a sejteket a rosszindulatú elváltozásoktól. Az allicin nevű anyag, amely a hagyma és a fokhagyma ízéért felelős, rákmegelőző hatású. Ajánlott gyakran tenni retket és fehér káposztát a salátába, mivel a bennük lévő olajok antibakteriális hatásúak.

Sárga és narancssárga: a bőr és a szem őrzői. A sárgarépában, a sárgabarackban, a tökben, a citrusfélékben és a sárgadinnyében az a közös, hogy mindegyik gazdag különböző sárga karotinoidokban. Ezek nemcsak az említett zöldségek és gyümölcsök színéért felelnek, hanem szervezetünk A-vitamin ellátásáért is. A z Á-vitamin a növényekben még kezdeti formájában található meg, amelyet a szervezet alakít át a számára szükséges vegyületté. A-vitaminra elsősorban a jó látáshoz, valamint a bőr védelméhez van szükségünk. Mivel a karotinoidok zsírban oldódnak, ajánlatos a sárga élelmiszerekből készült salátákhoz egy kevés olíva-, repce- vagy lenolajat tenni. Néhány csepp olívaolaj még a grépfrútlébe keverve sem érződik, viszont fokozza az ital jótékony hatását.

A francia paradoxon. A franciák között ritkább a szívkoszorúér megbetegedése és az agyvérzés, miközben a kockázati tényezők előfordulása náluk ugyanolyan gyakori, mint a többi európai országban. A szakemberek úgy gondolják, hogy a franciák körében igen kedvelt vörösbor egyes antioxidáns hatású anyagainak köszönhető a pozitív adat.

Győri György