Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szezonális vagy téli depresszió

A depresszió egyik – sokakat érintő – változata a „sötét” hónapokkal összefüggő, úgynevezett szezonális vagy téli depresszió. Szürkeség, latyak, kopasz természet, nem csoda, ha nem vagyunk a topon.

A testi-lelki harmóniában élők közül is sokan megérzik az ősztől tavaszig tartó gyakori napfényhiányt. Nélkülözzük a természet zöldjét, a vizek kékjét, és az utóbbi időkben sajnos a vidámságot, csendet, megnyugvást hordozó, szikrázó fehér havat is. Nem ritkaság, ha ez valakit megvisel, szomorúvá, kedvetlenné – divatos szóhasználattal – „depissé” tesz. Rengeteg módja van azonban, hogy egy kis odafigyeléssel enyhítsünk rajta.

a szezonalis 1

A depressziót kutató tudósok számára ma sem megfejtett titok a téli depresszió. Sok minden tudható a kiváltó okokról, de a kép nem teljes. A fény hiányára különösen érzékeny embereket érinti a leggyakrabban, de ezen túl is számos ok járulhat hozzá a kialakulásához. Az életünkből szinte száműzhetetlen a napi feszültség, a munkahelyi és otthoni gondok taposómalmából nem könnyű amúgy sem kilépni. Ha ezt még tetézi az éltető, jókedvre derítő napsugarak hiánya, egyes – agyműködést befolyásoló – hormonok szintjének csökkenése, már adott is három alapfeltétel a téli depresszióhoz. Ha nem figyelünk oda testünk-lelkünk jelzéseire, ördögi körbe kerülhetünk.

A téli depresszió állapotában a szervezet vészjelzésre állítja jelzőrendszerét, „utasít”, hogy párnázzuk ki magunkat, kapcsoljunk „téli álom” üzemmódba, tehát védekezésre késztet, hogy átmentsük magunkat tavaszra. Jobban kívánjuk az édességet, a szénhidrátban gazdag finomságokat, ezért sokan felszednek több-kevesebb súlyfelesleget. Ez újabb rosszkedvforrás, a még rezignáltabb kedélyállapot pedig a szürkeséggel karöltve álmosságot, napközbeni fáradtságot generál.

Meglepő tény, hogy a hidegben és gyakori sötétségben élő eszkimók között a téli depresszió szinte ismeretlen fogalom. Erre az Omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozásuk a válasz. Ezt a „titkukat” ismerve, jó lenne követni a példájukat, és együnk gyakran halat. Ha tehetjük, étkezzünk minél színesebben: zöldségféléket, gyümölcsökett, még ha ízük, vitamintartalmuk ilyenkor nem is azonos a napérlelte változatokéval. Járjunk színes, vidám holmikban, és ha nem is akaródzik, járjunk társaságba, emberek közé, friss levegőre. A fényterápia – akár természetes, akár mesterséges – csodákat tehet, ahogy a mozgás, a feszültségoldó szabadidős tevékenységek is. Sok egyszerű, könnyedén elsajátítható relaxációs technika létezik, érdemes alkalmazni valamelyiket, ezekből naponta öt perc is látványos hatást eredményezhet.

Győri György