Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szezonális torokfájás

Többnyire kaparó érzéssel kezdődik, ezután jönnek a nyelési nehézségek, a rekedtség és a nyelőcsőben érzett szúró fájdalom. A megfázás jellegzetes tüneteit rendszeresen kíséri a fejfájás, végtagfájdalom, köhögés és hőemelkedés is. A felnőttek évente átlagosan 2–3-szor szenvednek torokfájástól, a gyerekek akár évi 8 alkalommal is – ez elsősorban az életkortól függ. Torokgyulladásnál az immunrendszert kórokozók – vírusok, baktériumok – támadják meg. Minél korábban kezdi el az ember a helyi kezelést, annál eredményesebben képes leküzdeni a gyulladást.

a szezonalis

Elengedhetetlenül fontos ilyenkor a megfelelő folyadékfogyasztás. A zsálya, az ánizs, a hibiszkusz és az édesgyökér gyógynövényi hatóanyagaikkal csillapítják a tüneteket. A zsályatea és a hígított éteri olajakkal (pl. teafaolaj és eukaliptusz) történő gargarizálás segít megszüntetni a torokfájás kellemetlenségeit – de csak akkor, ha legalább fél percig öblögetünk és utána egy darabig nem iszunk semmit. Nem árt kézközelben tartani valamilyen szopogatós tablettát, így nem kell bajlódni a gyógyszer feloldásával.

Az is segít, ha kerüljük az aktív és passzív dohányzást, illetve egészséges klímáról gondoskodunk a szobában. Ehhez tartozik az is, hogy a lakást rendszeresen kell szellőztetni és ügyelni arra, hogy ne legyen túl meleg a szobában. Ha betartjuk ezeket az óvintézkedéseket, a torokfájás a legtöbb esetben hamar elmúlik. Általában nem indokolt az antibiotikum szedése. Bizonyos esetekben azonban nem árt ellátogatni a háziorvoshoz. Pl. ha a torokfájást légszomj vagy nyelési nehézségek kísérik, ha szinte már elviselhetetlen a fájdalom, ha nem tapasztalható javulás, esetleg bőrkiütések jelennek meg. Illetve ha a nyelv málnaszerűvé változik vagy megduzzadnak a nyirokcsomók. Ilyenkor elengedhetetlen a szakember segítsége.

Ha a torokfájás nem múlik el néhány napon belül, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A torokfájás ugyanis lehet akár a skarlát nevű bakteriális fertőző betegség tünete, mandulagyulladás szövődménye, de utalhat a pajzsmirigy megbetegedésére, refluxra (a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe) vagy diftériára (torokgyík) is. Abban az esetben, ha rendszeresen jelentkezik a torokfájás vagy tovább tart, mint két hét, érdemes fül-orrgégész szakorvossal konzultálni az ügyben.

Győri György