Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szezonális depresszió

Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy lesz egyre rosszabb kedve az embernek. Sokaknak évente meg kell küzdeniük a szezonális depresszióval.

Aki rosszul tűri a sötétséget és a hideget, ilyenkor nyomott hangulatról, teljesítménycsökkenésről, folyamatos fáradtságról panaszkodik. Ha a leírt állapot ismétlődő jelleggel legalább két egymás utáni évben fennáll, és nincsenek olyan környezeti tényezők, amelyek szerepet játszhatnának a kialakulásában, szinte biztos, hogy szezonális depresszióról van szó. A betegség oka egyelőre ismeretlen. Feltételezések szerint szerepet játszhatnak genetikai, életkori sajátosságok, illetve a szervezetben lezajló vegyi folyamatok hibái. A hangulatot befolyásoló melatonin és szerotonin szintje csökkenhet a fényhiány hatására. A szervezet biológiai órájának ritmusát ősszel és télen egyaránt megzavarhatja a napfény hiánya.

a szezonalis

A kialakulás kockázata nagyobb a nőknél, jellemző a családi halmozódás, és természetesen az Egyenlítőtől való távolság növekedésével is egyre nő az esetek száma. A jellemző tünetek a lehangoltság, reménytelenség érzése, ingerlékenység, az energiaszint csökkenése, visszahúzódás, aluszékonyság, kedvetlenség, szénhidrátban gazdag ételek kívánása, súlygyarapodás, vagy/és koncentrációzavarok. A páciens háziorvoshoz, pszichiáterhez is fordulhat a panaszával. A szakember segítsége fontos, mert ha az állapot tartóssá válik, súlyos következményei lehetnek. A diagnosztizált szezonális depressziót fényterápiával, gyógyszerekkel, pszichoterápiával is sikeresen lehet kezelni.

A baj kezelésével házilag is lehet próbálkozni, több természetes módszer is ismeretes:

Orbáncfű: ősidők óta ismerik hangulatjavító hatását. A gyógynövényből teát lehet főzni, de létezik természetes kivonata is, patikában szerezhető be vagy gyógynövény üzletekben;

Omega-3 zsírsav: lazacban, makrélában, heringben található, de étrend-kiegészítőként is elérhető kapszulázva. Hozzájárul a hangulat javításához;

Jóga: még a fizikailag kevésbé fittek is bírják a jógaórákat. Csodákra képes, persze csak akkor, ha rendszeresen csinálják.

Fény: fontos, hogy minél több fényhez jusson a páciens. Csak alváshoz sötétítse be a szobát, üljön az ablakhoz közel munka és szórakozás közben. Csavarjon be erősebb izzókat a lámpákba, tartózkodjon sokat a szabadban, pláne a napfényes időszakban, és ha lehetséges, a tízóraikat vagy uzsonnájukat is a szabadban fogyasszák el.

Dr. Győri György