Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szeretet és együttérzés természetes

A világ különböző tájain készített emberi életképeket, a szeretet és együttérzés spontán kifejeződéseit örökítik meg Ram Shlomo Amit izraeli fotóművész alkotásai, melyekből 2017. december 28-án, csütörtökön, 17 órától nyitnak kiállítást a Nagyváradi Vármúzeum 11-es termében, az Euro Foto Art Egyesület és a Nagyváradi Várostörténeti- és Vármúzeum közös szervezésében. A szeretet és együttérzés természetes címet viselő tárlat olyan többnyire a „street photography” műfajába tartozó pillanatképeket vonultat fel, melyeken az emberi és állati világ kapcsolatait, kötődését kifejező mély és intim pillanatokat „csent el”, kapott lencsevégre a szerző.

a szeretet es egyutterzes 1

Ram Shlomo Amit, egy Észak-Izraeli kibucban született 1961. december 28-án, két Holokauszt-túlélő gyermekeként.

Ram édesapja a Kolozs megyei Désen nevelkedett, mígnem 1944 áprilisában a németek az egész családot Auschwitzba deportálták. Túlélte a haláltábort, és a Halálmenetet, majd a háború után Izraelbe emigrált. Ram édesanyja Pozsonyban született és nevelkedett. Mikor a német csapatok már közel jártak, szülei hamis papírokkal Palesztinába küldték a gyermeket. Ram szülei majdnem a teljes családjukat elvesztették a Holokauszt során, de ők maguk túlélték, és a háború után Észak-Izraelben egymásra találtak. Felépítettek egy kibucot és egy négygyermekes családot, időközben pedig katonaként harcoltak a függetlenségi háborúban és az azt követő harcokban.

Ram három háborút élt át gyermekként, egyet pedig fiatal katonaként. Ezeknek a realitásoknak a megtapasztalása alakította ki erőszak-ellenes és béke-pártoló világszemléletét. Ezért döntött úgy, hogy pszichológus lesz és megpróbálja meggyógyítani az emberiség lelkét, az által hogy egyenként segít az egyes embereken.

Nyolc éves volt amikor édesapja kezébe adta az első fényképezőgépet, és azóta is szenvedélyesen fotóz, immár 40 éve. Művészetében igyekszik alapvető emberi értékeket megmutatni, mint a szeretet és együttérzés.

A szeretet és együttérzés természetes című kiállítás csütörtöki megnyitóján, 17 óától a művész is jelen lesz. Az érdeklődőket Angela Lupşea a Vármúzeum igazgatója köszönti majd. A kiállítótt fényképeket Tóth István AFIAP fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnöke méltetja. Zenei momentumokkal szolgál majd Florian Chelu és lánya, Alexandrina. A nyitóünnepségen ugyanakkor fellép a Nagyváradi Zsidó Hitközség Or Neurim izraeli-néptánc csoportja. A megnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várnak. A belépés díjtalan.

Megjegyzendő, hogy ez lesz az idei év utolsó kiállítása az Euro Foto Art, a Nagyváradi Várostörténeti- és Vármúzeum, a Nagyváradi Önkormányzat és a Tavirózsa Fotóklub közös szervezésében. A fent említett szervezetek 2017 folyamán összesen 33 fotókiállítást valósítottak meg a váradi várban. Ezek közül 20 a vármúzeum különböző termeiben, 13 pedig a Vilidár Istvánról elnevezett Galériában kapott helyet a vár C épületrészének I. emeletén.

Az izraeli fotóművész képei 2018. január 25-ig lesznek megtekinthetők a nagyváradi várban.