Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szerelem „versközeli” állapot

Versek, gitárzene, beszélgetés, plafonra vetített illusztrációk – szombaton mutatták be Nagyváradon az innen elszármazott, jelenleg Göteborgban élő Sall László Könnyű konyhalégzés című verseskötetét.
Sizlágyi Domokos Planéta című versének felolvasásával emlékezett Sall László az április 1-jén két éve eltávozott Szabó Barna bábszínészre, a tavaly elhunyt Schneider N. Antalra és az idén távozott Kinde Annamáriára a könyvbemutató kezdetén. Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket, majd Frank Tyrell budapesti író kapott szót.
Ha a könyv papír, enyv és nyomdafesték, akkor a könyvbemutató egyet jelent azzal, hogy a könyvet mint tárgyat felmutatják, ugyanakkor kereshetők komoly és komolytalan válaszok arra, hogy a tartalom vagy a forma volt-e előbb, ugyanakkor a könyveket épp a tartalmuk különbözteti meg, hangzott el a helyenként abszurdba hajló felvezetés során. „A vers olyan dolog, ami hat, hatással van…” fogalmazott Frank Tyrell. Ezt követően gitárkísérlettel előadta Sall László egyik megjelent versét, majd a szerző olvasott fel a hallgatóságnak, többek között a karácsony, mosolyda, a teljesség kompromisszuma, arc poetika, szeretkező szabadság című verseket hallhatták a megjelentek.
Beszélgetéssel folytatódott a kötetbemutató, szó esett többek között Szencz Lívia grafikáiról, melyeket a bemutató közben a Silent kávézó plafonjára vetítettek ki. A kérdések és válaszok nyomán megtudhattuk, hogy Sall László szerint „amikor az ember szerelmes, versközeli állapotba kerül”, s az is kiderült, hogy a könyvet az élet szerkesztette, a ciklusok is maguktól alakultak ki. Annak kapcsán, hogy a verseskötet eladásából származó összegekkel Rafi Lajos tavaly elhunyt roma költő famíliáját támogatják, a szerző elmondta: a családnak ma is szüksége van a támogatásra, az eladott példányokból származó bevétel mellett az adományokat Rafi Zsuzsanna nevére a következő bankszámlaszámra utalhatják IBAN: RO02RNCB0155140681810001 (SWIFT: RNCB RO BU). A kötet hamarosan kapható lesz az ismertebb váradi könyvesboltokban.
Fried Noémi Lujza

Vers és zene: Sall László és Frank Tyrell

Vers és zene: Sall László és Frank Tyrell