Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A szenvedés áldozattá válik”

A Lourdes-i Keresztút szobrainak fotókiállításánál, a nagyváradi vár- és várostörténeti múzeumban szervezett rendhagyó ökumenikus imaláncot november 3-án, pénteken, a Romániai Keresztény Nők Ökumenikus Fóruma. A fotókat – saját szobrai alapján – a magyar származású Maria de Faykod készítette. Az egybegyülteket Vinczéné Pálfi Judit, csillagvárosi lelkész és Mioriţa Săteanu, a Bihar Megyei Nőszövetség tiszteletbeli elnöke köszöntötték.

a szenvedes 1

A tárlat anyagát magyar nyelven Fejes Rudolf Anselm premontrei főapát, román nyelven pedig Antoniu Titus Chifor, görög-katolikus vikárius méltatták. „Minden emberi szenvedés lelki áldozattá válik, és értelmet nyer, ha áldozatként ajánljuk fel Isten felé. Maria de Faykod keresztútja a Lourdes-i jelenések 150-ik évfordulójára készült és 2008-ban avatták fel. A márványszobrok, amelyek a misztérium szemléléséből születtek, átalakítjáka  Lourdes-ban mindenütt jelenlevő szenvedést az arcokról sugárzó derű, a mozdulatok gyengédsége révén. Csak egy női művész vezethet bennünket ennyi gyöngédséggel a szenvedés óceánjában” – hangsúlyozta Fejes Rudolf Anselm, aki egyenként is elemezte, kiértékelte a keresztút különböző állomásait, rámutatva, hogyan ad a művésznő lelki mélységet az alkotásoknak az arckifejezések, illetve a gyakran természetellenes szögben fodrozódó ruhák által.

Az imaláncon szolgálatot tett a csillagvárosi református gyülekezet kórusa Kozma Gyula vezetésével, valamint Tóth Betty a váradvelencei római katolikus közösség kántora, aki kétszólamban meg is énekeltette a jelenlevőket. A kiállítás a Béres Alapítvány támogatásával először került bemutatásra határon túli településen.

Sz. G. T.