Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Szent László-évre fókuszálva

Fotópályázatot hirdet két kategóriában, hagyományteremtő szándékkal a nagyváradi RMDSZ amatőr fotósok számára Szent László városa az én városom! címen. A részletekről Pető Dalma, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető alelnöke és Huszár István nagyváradi elnök beszélt.

Otniel Vereş, Pető Dalma és Huszár István

Otniel Vereş, Pető Dalma és Huszár István

Mint mondták, a pályázatra olyan nagyváradi polgárok jelentkezését várják, akik büszkén mutatnák meg képeiken keresztül városukat. A szervezet nem titkolt célja egyébként, hogy a Festum Varadinum programsorozatba a hétköznapi embert is bevonják, aki így nemcsak szemlélőként, hanem résztvevőként is bekapcsolódhat a rendezvényekbe.

A pályázatra minimum egy, maximum három darab, 30×40 cm-es minőségi nagyításra alkalmas digitális fotóval lehet jelentkezni, mely azonosíthatóan Nagyváradon készült. A jelentkezőnek a képet a nagyvaradirmdsz@yahoo.com e-mail címre kell elküldenie április 9–23. között, a levélhez csatolnia kell pontos nevét és bemutatkozóját, melyben megfogalmazza, mit jelent számára Nagyvárad, illetve mit szeretne a fotó(i)val közvetíteni. A pályázatra beküldött fotó legyen .JPG-formátumú, jó minőségű (a látványosság ne legyen takarásban, legyen jól felismerhető), ennek minimális korrekciója megengedett (szín és kontraszt javítása). A beküldött képek automatikusan bekerülnek a két kategória elbírálási anyagába: A legszebb fénykép Nagyváradról 2017, illetve Nagyvárad legjobb amatőr fotósa 2017. Különbség a kettő között, hogy előbbiben a közönség „választ” nyertest like-okkal a Facebookon április 24.–május 1. között, utóbbinál pedig szakmai zsűri dönt a nyertesről (a zsűri elnöke Ovi D. Pop).

A beküldött pályamunkákból egyébként kiállítás készül, melyet a már említett Festum Varadinum keretében nyitnak meg május 17-én 18 órakor a nagyváradi R&R Könyvszalon sétálóutcai fiókjában. Ez alkalommal tartják majd a verseny eredményhirdetését is. A kiállítás anyagát a nagyváradi RMDSZ a Könyvszalonnak ajándékozza, mely a várban és a sétálóutcán levő boltjaiban szintén kifüggeszti majd azt.

Otniel Vereş, a könyvszalon tulajdonosa örömének adott hangot, amiért az ő üzletében lesznek megcsodálhatók az alkotások. Elmondta, ez nemcsak kulturális, de interkulturális projekt is, melyben a román és a magyar közösség ismét egymásra találhat, majd hozzátette: a Könyvszalon továbbra is örömmel fogadja az ilyen jellegű kezdeményezéseket.

Kiss Erzsébet Janka