Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szenátus előtt fenntartják a törvénymódosítást

Az RMDSZ a szenátus előtt is fenntartja a 2015-ös, közigazgatási törvény anyanyelvhasználatra vonatkozó módosítását, mondta pénteken Szabó Ödön RMDSZ-es Bihar megyei képviselő.

a szenatus

Mint mondta, a képviselőház anélkül utasította el a módosító javaslatot, hogy annak szövegéről érdemi vitát folytattak volna. A szöveg három fontos módosítást tartalmazott, az első, hogy egyetlen fejezetbe foglalta volna az anyanyelvhasználatra vonatkozó előírásokat, a második, hogy tisztázta volna, melyek azok a specifikus információk, a melyeket anyanyelven is közzé kell tenni, illetve, az anyanyelvhasználati küszöbnek a húsz százalékról tíz százalékra való csökkentése. A képviselőházban félelemből utasították el még az érdemi vitát is, mondta a képviselő, aki hangsúlyozta: a módosításokkal a román többségnek semmilyen joga nem sérült volna. Szabó Ödön arra is kitért, hogy például az anyanyelvhasználatról az igazságszolgáltatásban az Alkotmány rendelkezik, a nyelvhasználati küszöb módosításáról pedig a Románia által is vállalt nemzetközi egyezmények.

Félelemből nem lehet politizálni, mondta a képviselő, aki arra is kitért, hogy sokan a közelgő centenárium miatt kifogásolták a módosítást. Mint mondta, az anyanyelvhasználatról az RMDSZ első kormányra lépése óta egyeztettek mind a jobb- mind a baloldali kormányokkal, arról pedig nem a magyarság tehet, hogy az elmúlt években nem készítették elő megfelelően az ünnepségeket, hiszen tudni lehetett, hogy közeleg az évforduló.

F. N. L.