Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szecesszió bűvöletében

Természet és szecesszió a címe annak a vándorkiállításnak, melyet péntek óta a nagyváradi Darvas–La Roche ház földszintjén láthatnak ingyenesen az érdeklődők, miután nagycsütörtökön délután hivatalosan is megnyitották a Nagyvárad szecessziós múzeumának otthont adó épületet.

Az egykori dolgozószoba

Az egykori dolgozószoba

Az érdeklődők a hivatalos megnyitó előtt bejárhatták a brüsszeli székhelyű Szecessziós Városok Hálózata (RANN) már említett vándortárlatát, melyet keddtől vasárnapig 12 és 19 óra között láthatnak az érdeklődők. A ház emeletét belépő ellenében lehet megtekinteni, felnőtteknek 5 lejbe, gyermekeknek 3 lejbe kerül majd a belépés.

A megnyitón egyébként az épületért felelős Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány vezetője, Angela Lupşea, Adriana Lipoveanu váradi főépítész, Ramona Novicov művészettörténész, Anne-Lise Alleaume, a RANN koordonátora és Josep M. Olagorta, a barcelonai Maud Gran Format SL szakértője beszélt. Elhangzottak az ilyekor megszokott köszönetnyilvánítások, majd Aurel Chiriac, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum igazgatója ismertette a Rodica Hârcă Díszítőelemek és jelképek a szecessziós építészetben című kötetét, és a Floridában élő Anca Miculiţ divattervező munkáit is láthatták a házat bejárva az érdeklődők.

Természet és szecesszió – részlet a kiállításból

Természet és szecesszió – részlet a kiállításból

A ház történetéről annak utolsó lakója, Simon Judit szerkesztő beszélt – az emeleti részen látható bútorok egy része egyébként szintén az ő tulajdonából került a múzeuméba –, ő a jövőben sem válik meg teljesen az épülettől, hiszen havonta tart majd sajátságos túravezetéseket a látogatóknak, amelyeken a ház desszertje mellett és egy tea mellett mesél az épületről. A házat Darvas Imre nagyvállalkozó megrendelésére építette Sztarill Ferenc, Alfred La Roche pedig a részvénytársasággá alakított társaság főrészvényese volt. A ház később Sor Dezső ügyvéd tulajdonába került, tőle vásárolta, illetve kapta nászajándékba az épületet a kolozsvári eredetű Simon család. A vészkorszak után a Sor családból senki nem tért haza a városba, Simon Judit szülei azonban visszajöttek. A kommunizmus idején egy cselédszobába kényszerült a család, majd néhány helyiséget még visszakaptak. A szerkesztő azt is elmondta, hogy a ház felújítására nem lett volna lehetősége, így került az épület a váradi önkormányzat tulajdonába.

Bár a ház kívülről még nincs rendbe téve, mindenképpen érdemes megnézni azt, hiszen a tárlat érdekes látnivalókat kínál, az emelet pedig a polgári Nagyváradot idézi.

Fried Noémi Lujza