Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A száraz adatok mögött kitartó, lelkiismeretes munka van

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott tegnap a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO), melyen Arina Moş igazgató és munkatársai a hivatal széleskörű tevékenységét, az elmúlt évre vonatkozó statisztikai adatokat ismertették, illetve az idei tervekre, célokra is kitértek.

Az igazgató elsősorban köszönetet mondott kollegáinak, akik lelkiismeretesen tesznek eleget feladataiknak. Hangsúlyozta: csak szívvel-lélekkel lehet végezni ezt a munkát vagy inkább hivatást, amikor rászorulókon – anyagilag hátrányos helyzetűeken, magányos embereken, hajléktalanokon, árva gyermekeken, elesett időseken stb. – segítenek a törvényszabta kereteken belül akár anyagi támogatással, akár egy meleg ebéddel, átmeneti szállással, egészségügyi és egyéb tanácsadással, munkahelykereséssel, a társadalomba való beilleszkedéssel. Éppen ezért hangsúlyozta, hogy a számok, a száraz statisztikai adatok mind emberi sorsokat rejtenek, illetve munkatársaik és számos önkéntes, illetve a velük partnerségben álló civil szervezetek tapasztalt tagjainak kitartó és lelkiismeretes munkájának eredményét tükrözik.

a szaraz

A fűtéstámogatást illetően az igazgató elmondta, hogy ebben a fűtési idényben a tavalyihoz képest kevesebb kérvényező kereste fel hivatalukat. Ez annak tudható be, hogy 2011 óta a támogatások összege nem változott, viszont azóta a bérek és a nyugdíjak összege emelkedett, így sokan havi pár száz lej támogatásért nem állítják össze a szükséges dokumentumokat, melyek néha akár többe kerülnek egy-havi fűtéstámogatásnál. „Jelenleg azok teszik le e célra kérvényeiket, akik valóban rászorulnak a fűtéstámogatásra” – hangsúlyozta Arina Moş.

Mint mondta, céljuk, hogy minden évben jobb szolgáltatást nyújtsanak, és minden téren megfeleljenek az elvárásoknak. Tavaly például végre elérték azt, hogy a váradi bölcsődékben nincs helyhiány, mivel azokat felújították és bővítették. Az ASCO célja, hogy ezek színvonala vetekedjen a magánbölcsődékével. Terveik között szerepel még, hogy a diákoknak több egészségügyi ellátást biztosítsanak a tanintézetekben. Már nyitottak két korszerű fogászati rendelőt a váradi iskolásoknak, amelyekben ingyenes szolgáltatásokat biztosítanak a megyeszékhelyen tanulóknak, és az idén remélhetőleg szemészeti kivizsgálásra is lehetőség lesz az iskolákban.

Még sorolhatnánk a tavalyi beszámolóban elhangzottakat, de inkább a legfontosabbakat emelnénk ki, mint például az árvaházakból kikerült nagykorúaknak a társadalomba való beilleszkedésre történő felkészítését, a Biharpüspökiben létrehozott öregotthon lakóival való állandó foglalkozást. Utóbbi esetben például az árvaházi gyerekek „örökbe fogadhattak” egy-egy nagyszülőt, és az igazgató szerint ez az akció, e két generáció összehozása megható pillanatokat szült, hiszen mindenkinek szüksége van szeretetre.

Az évente megszervezendő, uniós támogatásból származó élelmiszertámogatás kiosztása valamikor februárban esedékes, mégpedig új helyszínen: a váradőssi strand tőszomszédságában (Cazaban utca 60. szám, az egykori mosoda helyén). A részletekről időben értesítik az érintetteket.

Arina Moş azt is kiemelte, hogy kiváló együttműködésük van a helyi civil szervezetekkel, és évente díjazzák az őket támogató önkénteseket. A tavalyi kampányaik közül pedig a legsikeresebbnek az Egyedül otthon elnevezésűt tartotta, melynek célja az, hogy a külföldön dolgozó szülők itthon maradt gyermekeit felkarolják, és különféle programok keretében foglalkozzanak velük, ne hagyják őket elkallódni, hiszen szeretetre, támogatásra van szükségük.

Sükösd T. Krisztina