Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A számok mögött sorsok vannak”

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott tegnap Arina Moş igazgató, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) vezetője Florin Birta váradi alpolgármester társaságában. Ismertette a hivatal széleskörű tevékenységét, az elmúlt év statisztikai adatait, illetve az idei tervekre, célokra is kitért.

Florin Birta és Arina Moş

Florin Birta és Arina Moş

 

Mint elhangzott, a szociális hálózat fejlesztésére fektetnek hangsúlyt, hogy megelőzzék a családok, egyes hátrányos helyzetű csoportok társadalmi kirekesztettségét, és megpróbálják a rossz anyagi helyzetben lévőket, segíteni abban, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, munkahelyet, életcélt találjanak. „Minden statisztikai adat, szám mögött sorsok vannak, és a háttérben zajló munkánk legszebb része az a sikerélmény, amikor egy-egy hátrányos helyzetű család, gyermek, mozgáskorlátozott, idős személy problémáira megoldást tudunk találni” – fogalmazott az igazgató. Természetesen terepre is kimennek, kivizsgálják a szociálisan hátrányos helyzetűek életkörülményeit, a különféle támogatásban – fűtéstámogatásban, élelmiszersegélyben stb. – részesülők kérvényeinek hitelességét. Ennek eredményeként például tavaly 770 olyan személyt azonosítottak, akik jogtalanul vették át az általuk kérvényezett szociális támogatást, a visszafizetendő összeg pedig igen nagy, közel 179 ezer lej. Ezt, amennyiben nem törlesztik az érintettek, társadalmi munka révén kell ledolgozniuk.

Gyorssegélyt is utaltak ki 2016-ban, 95-ből 66 kérvényt hagytak jóvá, összesen 80 250 lej értékben. A szociális konyhájukon 114 személynek biztosítottak meleg ebédet, és 14 esetben az ASCO állta a temetkezési költségeket.

Arina Moş kiemelt még néhány projektet tavalyi tevékenységeikből, melyeket az idén is folytatni kívánnak. Ilyen például az Otthon egyedül elnevezésű. Itt azoknak a kiskorúaknak biztosítanak ingyenes pszichológiai foglalkozást, akiknek szülei külföldön dolgoznak. Beindították a Szülők iskoláját is – ezt havonta egyszer tartják az ASCO székhelyén –, melynek célja, hogy szakemberek bevonásával különféle témakörben felkészítsék a bölcsődébe járó gyerekek szüleit (többnyire anyukákat) a gyermeknevelésre. Egyébként a bölcsődékben, az iskolaorvosi rendelőkben és a diákok fogászati rendelőiben is felújításokat végeztek. Az igazgató szerint a jövőben a civil szervezetekkel még hatékonyabb együttműködést alakíthatnak ki a hátrányos helyzetűek megsegítésére.

Sükösd T. Krisztina