Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Szalontai Magyar Napok programja

Holnap kezdődik és jövő hét végén fejeződik be a XIII. Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok. A részletes program alább olvasható.

Holnap, szeptember 19-én, szombat 10 órától szilvásgombóc-főzést szervez a Sinka István Kézműves Kör a Csonkatorony (Arany János Emlékmúzeum) udvarán. A gombócolás után a program résztvevői megkoszorúzzák Sinka István köztéri szobrát a református templom mellett.

Gombócolás tavaly is volt

Gombócolás tavaly is volt

Szeptember 20-án, vasárnap 12 órakor néprajzi kiállítás nyílik az Arany Palota nagygalériájában. A tárlaton egykori használati tárgyakat mutatnak be, több mint százéves olyan eszközöket, amelyeket régen a nagyszalontai emberek használtak. Ugyanakkor a kiállítás keretében a szervező Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület kézimunka köre is bemutatja azokat a munkáit, amelyeket nemrégiben díjaztak Budapesten és Békéscsabán.

Szeptember 21-én, hétfőn az RMDSZ szervezésében Egészségnapot tartanak a Magyar Házban. Az elmúlt évekhez hasonlóan az egészségmegőrzés fontosságát szem előtt tartva idén is különböző orvosi vizsgálatokban részesülhetnek ingyenesen a részvevők: 10 és 12 óra között vércukorszint- és vérnyomásmérés felnőtteknek dr. Kerekes Anikó közreműködésével, 14 órától dr. Tolnai Angéla tart orvosi tanácsadást és vérkeringésmérő géppel végez vizsgálatot (a rendelésre előjegyzést kell kérni, ennek érdekében keressék fel a szalontai RMDSZ-székház titkárságát), míg a gyerekeknek ingyenes fogászati vizsgálat dr. Vígh József fogorvos rendelőjében.

Szeptember 22-én, kedden 18 órakor folytatódik az RMDSZ által annak idején megalapított Hajdúvárosi Esték. A rendezvény meghívott vendége dr. Veress Erzsébet családterapeuta, szakpszichológus. A szakember nem először jár Szalontán, előadásai már korábban is nagy sikert arattak a nagyszalontaiak körében. A Hajdúhét keretében a boldogságkeresés módjairól, a lelki béke és a lelki egyensúly megteremtésének lehetőségeiről tart előadást.

Szeptember 23-án, szerdán sportnapot tartanak az RMDSZ és az Arany János Elméleti Líceum szervezésében. A nap folyamán szórakoztató vetélkedők, sportprogramok várják a diákokat. Egyebek mellett lesz kocogás elemisták számára a városi parkban, majd zumba óra a nagyiskolában, szintén a legkisebbeknek. A Sándor Péter Sportteremben labdarúgó bajnokság várja a 7–12. osztályos fiatalokat, de ugyanakkor a kosárlabda kedvelői is összemérik tudásukat a nagyiskolában a Sportnap folyamán. Idén sem marad el az évről évre nagy sikernek örvendő kerékpártúra, és még sok más meglepetés is várja majd a tanulókat.

Ugyancsak szerdán 17 órakor különleges kiadvány bemutatóját tartják meg a Magyar Házban. A Szalontai hajdú konyha – Ízek, étkek, értékek című kötetbe helybéli háziasszonyok és a konyhaművészettel most ismerkedő hölgyek gyűjtötték csokorba kedvenc receptjeiket.

Szeptember 24-én, csütörtökön 11 órától Arany 200 címmel konferenciát tartanak a Magyar Házban. Arany János születésének 200. évfordulóját 2017-ben ünnepli a nemzet. Ebből az alkalomból Arany 200 címmel a nagyszalontai RMDSZ egy Kárpát-medencei konferencia-sorozatot kezdeményezett. Az indító konferencia folytatásaként a Hajdúhéten ismét találkoznak mindazok, akik felvállalták, hogy hozzájárulnak a legnagyobb epikus költő születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezendő programsorozathoz.

A rendezvény fővédnöke: Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Meghívottak: Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, dr. Naszvadi György, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány elnöke, Hegedüs Csilla, volt kulturális miniszter, Korompai János, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, továbbá Bihar megye magyar parlamenti képviselői és szenátora. Házigazda: Török László, polgármester. A konferencia után a résztvevők megkoszorúzzák Bocskai István fejedelem köztéri szobrát.

A Hajdúhét keretében a gyermekek szórakoztatására is gondoltak a szervezők, ugyanis 13 órától vidám műsorral mutatkozik be a Bóbita zenekar a Zilahy Lajos Művelődési Házban.

Szeptember 25-én, pénteken 14 órakor a Magyar Házban nyitják meg a nagyváradi Deák Árpád képzőművész gyűjteményes kiállítását. A marosvásárhelyi születésű neves szobrász tárlatán láthatók lesznek különböző érmek, díjak és grafikák.

19 órakor színházi előadás kezdődik a Zilahy Lajos Művelődési Házban Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép címmel. A Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok keretében a kultúrház színpadán olyan neves budapesti színművészek mutatkoznak be, mint Straub Dezső, Fodor Zsóka, Harsányi Gábor vagy Nyertes Zsuzsa, de színpadra lép Straub Péter és Beleznay Endre is. A Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép című kétrészes komédia igazi csemege minden színházkedvelő számára, a remek szórakozást ígérő előadásra elővételben helyjegyek válthatók a lenti nézőtérre az RMDSZ-székház titkárságán, a karzatokra pedig a Zilahy Lajos Művelődési Ház irodájában. A helyek száma korlátozott.

21 órától a kultúrház melletti színpadon a Wrong Way együttes koncertezik. A zenekar jól ismert magyar és külföldi slágereket, a 80-as, 90-es évek, illetve napjaink rockslágereit játssza, s garantáltan remek bulihangulatot varázsolnak majd a rendezvénytérre.

zoltan erika

Szeptember 26-án, szombaton 12 órakor kezdődik a kolbásztöltő fesztivál a Zilahy Lajos Művelődési Házban. Kéttucatnyi csapat nevezett be az évről évre nagy sikert arató ízek versenyén. Jókedv, vidámság, finom ételek, italok, baráti társaságok, remek szórakozás. Eredményhirdetés 16.30 órakor.

A kultúrház melletti téren 10 órakor játékos vetélkedő kezdődik a kutyatartó gazdik számára.

A kolbászfesztivál ideje alatt a kultúrház melletti színpadon is számos produkcióval várják a kikapcsolódni, szórakozni vágyókat: 15.30 és 16.30 között néptáncprodukciók, 17 órától Magyar Rózsa mulatós koncert, 17.50-től Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar koncertje, 18.50-től az Arny Dance, az Infinity és a Famous táncegyüttesek lépnek fel, 19.10-től Schneider Lilla koncertezik, 19.40-kor tombolasorsolás, 20 órától Zoltán Erika-koncert, 21 órától Danilescu Csaba és Nótári Andrea mulatós és könnyűzenei koncertje, 22 órától a Spontán zenekar koncertje következik.

A XIII. Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok rendezvényeire a péntek esti színházi előadás kivételével a belépés ingyenes. További részletekről a jövő hét folyamán még beszámolunk.