Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szájszárazság figyelmeztető jel lehet!

Az állandó szomjúság-érzetet és szájszárazságot érdemes még idejében kivizsgáltatni, így akár nagyobb bajt is meg lehet előzni.

A szájszárazságot gyakran bizonyos gyógyszerek szedésével hozhatjuk kapcsolatba, elsősorban vérnyomáscsökkentők, vízhajtók, allergia elleni szerek, nyugtatók, altatók mellékhatásaként fordulhat elő, de nem hagyhatók figyelmen kívül az étrendkiegészítők, pl. az igen népszerű fogyasztószerek sem. Ha sikerül összefüggést találni, a gyógyszerváltás- vagy elhagyás ilyenkor megszünteti a kellemetlen szájszárazságot. A cukorbetegség egyik alaptünete a szomjúságérzés és a szájszárazság, ezért meg kell mérni a vércukorszintet. Ellenőrizni kell a májfunkciót, veseparamétereket és a vérképet, mivel utalhat a szájszárazság máj-, vese- vagy vérképzőrendszeri betegségre is. Sokszor társul a szájszárazság szájégéssel és a nyelv apró fekélyes elváltozásaival. A nyálhiány elősegíti a szájüreg bakteriális és gombás fertőzéseit, fokozódik a fogszuvasodás. Csökkent nyál-és könnytermelődéssel jár az autoimmun eredetű Sjörgen-szindróma. Abban az esetben a szájszárazság mellett szemszárazság is jelentkezik.

a szajszarazsag

A szájszárazság nem mindig betegség jele. A változókor hormonális változásai, hangulatingadozásai vagy egy-egy feszült helyzet, izgalom is járhat szájszárazsággal. Egyes esetekben semmilyen háttér okot sem sikerül találni, és tüneti kezelésre kell szorítkozni. Gyakrabban kell folyadékot, elsősorban ásványvizet fogyasztani. Fokozza a nyáltermelést a citrom és a rágógumi, de nagy gondot kell fordítani a szájhigiéniára, és rendszeresen kell fogorvosi ellenőrzésre járni. Mivel a szájszárazság a zsír-szénhidrát anyagcsere-folyamatokkal függ össze, ezért normál vércukorszint mellett is állandósulhat. Ilyenkor a zsíranyagcserét kell javítani, ami az epe és a máj erősítésével, segítségével érhető el. Erre kiváló gyógynövények vannak, mint a füstikefű, százszorszép, diólevél, katáng-, nagybojtorján-, pitypanggyökerek, borsmenta, levendula, aranyvessző. Ha pár hónapig ezek keverékével teázunk, valószínűleg nem fog kiszáradni a szánk.

Győri György