Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szabadság időtálló érték

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Rulikowski Kázmér vértanú nagyváradi sírjánál mondott beszédet március 15-én délután. „Nehéz időkben, embert próbáló időkben mindig szükség van olyan támpontokra, kapaszkodókra, az egyes embernek, a családnak, a közösségnek, a nemzetnek, amely eligazítja és utat mutat a bonyolult labirintusban, az útvesztőben” – kezdte beszédét a szövetség elnöke. „A szabadság tehát egy olyan érték, amely kiállta az idő próbáját és mindig, amikor kihívások előtt állunk, akkor azt kell mérlegelnünk, hogy hogyan állunk ezzel az értékkel” – mondta Kelemen Hunor.

a szabadsag

„Ezért azt mondjuk most is, ezen az ünnepen a román barátainknak és román kollégáinknak, fogadják el azt, hogy mi úgy tudjuk szeretni a nyelvünket, a kultúránkat, a nemzetünket, a vallásunkat, a hitünket, hogy semmit nem veszünk el abból, amit őt szeretnek. Együtt tudunk a szabadságért harcolni, együtt kell harcolnunk a szabadságért, és hogyha erre képesek vagyunk, akkor azt gondolom, (…) lehetséges lesz a béke, lehetséges lesz az, hogy mindannyian szabadon gondolkodjunk, szabadon cselekedjünk, szabadok legyünk, egyenlők legyünk, legyen egyenlőség és legyen testvériség” – zárta beszédét Kelemen Hunor.

A vértanú dzsidáskapitány sírjának megkoszorúzása után Nicolae Bălcescu szobránál koszorúzott az RMDSZ, a román pártok, iskolák egyházak képviselőivel egyetemben.

F. N. L.