Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A szabadság eszméje halhatatlan

Több százan gyűltek össze szerdán délután Mihályfalván, a Széchenyi téren, hogy emlékezzenek az 1956-os események helyi áldozatainak kálváriájára, meghurcolt családtagjaikra, Sass Kálmánra, a település mártír lelkészére. A már meglévő – Mihály Gábor készítette – Szabadság madara mellett felavatták az érmihályfalvi csoport emléktábláját. Az eseményen jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke, valamint a megye több politikusa is.

a szabadsag 2

A megemlékezésen jelen volt Cseke Attila és Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, valamint Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke is.

A rendezvényt Nyakó József érmihályfalvi polgármester, helyi RMDSZ-elnök nyitotta meg, majd átadta a szót Kelemen Hunornak, az RMDSZ szövetségi elnökének, aki ünnepi beszédében a szabadság eszméjének halhatatlanságát, az áldozatvállalók példaértékű történelmi jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta, a helytállás örökérvényű lényege, hogy a generációk minden időben tudják, mi a dolguk és mi a kötelességük a nemzettel, az erdélyi magyarsággal szemben, békésebb időkben is, ha egyáltalán lehet ilyen időszakról beszélni az erdélyi magyarság történetében. Ugyanis az erdélyi magyarok élete örökös küszködésből áll: olyan elementáris jogokért kell megküzdeniük, mint az államilag támogatandó önálló magyar egyetem, amely csak egy példa a hosszú lajstromból. Bár az 1956-os forradalom fogalma világszerte mindenki tudatában Magyarországhoz kötődik, az erdélyi magyaroknak is megvoltak a maguk hősei, áldozatai. Ők alkották az úgynevezett érmihályfalvi csoportot, amelynek tagjai örök lámpásaivá lettek helytállásunknak – fogalmazott az országos szövetségi elnök.

Ezt követően került sor az emléktábla felavatására, amelyet az országos szövetségi elnök, Nyakó József polgármester, valamint Nagy László és Rimay János (az említett érmihályfalvi csoportbeli Székely Albert és Rimay János unokái) lepleztek le.

A Pálinkás Miklós készítette táblára harmincegy név helyett csak harminc került fel: kivételt képez Sass Kálmán lelkipásztor neve, akit mind a mai napig nem rehabilitált a román igazságszolgáltatás. Neve helyett egy sasmadár indítja a sort, majd a következő névsor olvasható: Hollós István, Balaskó Vilmos, Seligo Számadó Ernő, Visky József, Virág Lajos, Kövessi Árpád, Zeffer Mihály, Nagy Lajos, Csongrádi Gábor, Halmágyi László, Borbély József, Rimay János, Oláh Nándor, Andrássy Ernő, Torda Dániel, Szász Ferenc, Sallay Lajos, Szabó Sándor, Báthori Zsigmond, Mann Cornel, Székely Albert, Székely Gyula, Csongrádi Ferenc, Fekete Károly, Uray Gyula, Okos Kálmán, Kerecsényi Gábor, Balogh Gyula, Fehérváry Elek, Földesi Ilona (Veronika testvér).

A GGG Irodalmi Stúdió alkalomhoz illő verses-zenés összeállítása után a Veres László Zsolt Városi Kórus énekelt, majd az emlékműnél és a frissen felavatott márványtáblánál a jelenlévő politikusok, hivatalok, egyházak, civilszervezetek, tanintézetek képviselői, valamint a mihályfalvi csoport tagjainak hozzátartozói helyezték el a kegyelet virágait.

Sütő Éva