Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A sportélet fellendítése is csak nekünk fontos”

Szabó Ödön parlamenti képviselő Székelyhídon járt, és olyan helyi sportvezetőkkel is találkozott, akik már többször kértek és kaptak segítséget az RMDSZ-től. A részletekről a megyei szervezet sajtóirodája tájékoztatott.

 Szabó Ödön (jobbról) a sportért emelte fel szavát

Szabó Ödön (jobbról) a sportért emelte fel szavát

 

A találkozón résztvevők elmondták, a kicsi vidéki sportegyesületek folyamatosan fenntarthatósági problémákkal küzdenek, holott a szerepük sokkal több annál, hogy lehetőséget biztosítsanak a tehetséges ifjúságnak a rendszeres testmozgásra. Szabó Ödön jól ismeri a sportegyletek problémáját, amit méltatlannak tart, különösen, hogy ezeknek a kluboknak a vidéki környezetben jelentős közösségépítő küldetésük is van.

A parlamenti képviselő elismerte, vidéken folyamatosan működnek olyan csapatok – például a székelyhídi Törekvés –, amelyek semmilyen állami támogatást nem kapnak, csak helyi forrásokból, támogatásokból, adományokból működhetnek. Szerinte meg kell teremteni a sportélet minimális kereteit és finanszírozását. „Ha a legkisebb településen is van egy csapat, az megmozgatja a közösséget, kialakul mögötte egyfajta támogatottság, még akkor is, ha csak a megyei bajnokságban játszik. De lehetőséget teremt arra, hogy a tagjai egészségesebben éljenek és a sportra is fordítsanak időt, az emberek egymással is foglalkozzanak, ne szoruljanak be a négy fal közé” – mondta a képviselőjelölt. Kiemelte: nagyon fontos volna, hogy egy átlátható rendszerben, akár nagyobb adóleírással egyrészt a vállalkozókat rábírják arra, hogy ilyen sportszövetségeket támogassanak, illetve legyen elkülönített állami forrás erre a célra.

A székelyhídi focicsapat dobogó közelben zárta az idényt

A székelyhídi focicsapat dobogó közelben zárta az idényt

 

A sport fontossága

Az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke – aki immár négy évet töltött parlamenti képviselőként a törvényhozásban – elmondta, a szövetség Bihar megyei szervezetének mindig is fontos volt a sport támogatása, külön hangsúlyt helyezve a diáksportra. Biharban és az érmelléki régióban több évtizedes hagyománya van például a kézilabdának, az Ér-kupa évről évre nagy sikert arat és több száz fiatalt megmozgat. Ebből kiindulva szervezték meg a Tulipán Kupa elnevezésű futballtornát, majd pedig idén kibővítették ezt a programot több sportágra is, és sikerült ezernél is több sportolót bevonni. Szabó Ödön hangsúlyozta: „Az eddigi munkánkat szeretnénk bővíteni. Kötelességünknek tartjuk, hogy olyan rendszert építsünk ki, amely segíti, nem pedig gátolja a sportolást. Az egészséges életmódra nevelésnek ez az egyik módja, amelyik ugyanakkor a tisztességes küzdelemre, a kitartásra nevel, és mint már mondtam, nagyon erős közösségépítő hatása van”.

 

Tanuszodákat Biharba!

Amikor az RMDSZ olyan helyzetben van, mindig megpróbál valamit tenni a sportélet fellendítése érdekében. A nyári helyhatósági választáson az emberek erős eszközt adtak az RMDSZ kezébe azáltal, hogy elmentek szavazni és támogatták a szövetséget a kitűzött célok elérése érdekében. Így lett RMDSZ-es magyar elnöke a Bihar Megyei Tanácsnak Pásztor Sándor személyében – elevenítette fel Szabó Ödön, aki hozzátette: a Szövetség politikusai nemcsak ígérnek, hanem tesznek is azért, hogy megszolgálják az emberek bizalmát. A képviselőjelölt emlékeztetett: a megyei tanács máris elindított egy olyan programot, amelynek köszönhetően minden Bihar megyei városban tanuszodák épülhetnek, ahol a diákok, iskolások és mások is hódolhatnak majd az úszás szenvedélyének. „Lehet, hogy ez nem tűnik nagy dolognak, azoknak, akik folyton csak kritizálják az RMDSZ-t, de azt látni kell, hogy amíg mi, magyarok nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy irányítani tudjunk akár a megyei tanácsban, addig másoknak még ez sem jutott eszébe” – mondta a képviselőjelölt.

 

Saját kezünkbe a sorsunkat

Szabó Ödön ugyanakkor elmondta: „a vasárnapi (december 11-ei) parlamenti választás tétje is az, hogy az emberek megértik-e, csakis mi vagyunk azok, akik foglalkozunk a magyar ügyekkel, és rendkívül fontos, hogy ott lehessünk a döntések meghozatalakor, hogy ne mások határozzanak sorsunk felett. December 11-én a magyar emberek döntés előtt állnak. A választás világos: olyan embereket küldenek a parlamentbe, akik a mi ügyeinkért harcolnak, és közösségünket képviselik, vagy hagyják, hogy mások döntsenek sorsunkról, akiknek csak Bukarest a fontos” – zárta beszédét Székelyhídon.