Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A sportcsarnokban vetítettek

Az esős idő nem szabott gátat a NexT filmkaraván múltheti vetítéseinek. A TIFF-fesztiválon bekövetkezett múlthavi balesetből okulva (amikor is a viharos szél ledöntötte a mintegy nyolcméteres acéloszlopokhoz erősített filmvásznat a vársáncban) a NexT szervezői semmit sem bíztak a véletlenre. Látván, hogy augusztus 19-ére és 20-ára esős időt jósoltak Nagyváradon, a szervezők egy okos döntéssel a sportcsarnokba helyezték át a vetítéseket.

Ezzel valamelyest csökkent ugyan a szabadtéri piknikként és filmnézésként beharangozott rendezvény varázsa, de legalább nem maradtak el teljesen a vetítések. A rövidfilmek pedig így is nagyszámú érdeklődőt vonzottak. Két nap alatt, amíg megyeszékhelyünkön tartózkodott a bukaresti rövidfilm-fesztivál karavánja, több mint félezren látogattak el a sportcsarnokba, hogy a tribünről nézhessék végig a román, belga, kanadai, amerikai és ausztrál alkotásokat.

a sportcsarnokban

A fesztivál első estéjén a hazai rövidfilmeké volt a főszerep. Többnyire a mindennapi élet apró drámái vagy csodái által ihletett alkotásokat tekinthetett meg a közönség. A kezdőnapon levetített hét rövidfilm között szerepelt Tudor Cristian Jurgiu Nunta lui Oli című alkotása is, amely Nagyváradon történt eseményeken alapul és azt mutatja be, ahogy egy román apa webkamerán nézi végig fia Egyesült Államok-beli esküvőjét.

A fesztivál második napján vígjátékestet szerveztek, melynek keretében különböző nemzetek sajátos humorával ismerkedhetett meg a váradi publikum. Voltak köztük szatírák, romantikus vígjátékok, fekete-komédiák és vallásos paródiák is. Nagy sikert arattak többek közt a Lord, A szerelem istene, Az aranytojás és a Ştefan című rövidfilmek. A karaván a kilencedik bukaresti Nemzetközi NexT Filmfesztivál utófutáraként érkezett Váradra.

Sz. G. T.