Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A sport öröksége

Április 18. a műemlékek nemzetközi napja, melyet egy UNESCO-konferencia határozatának köszönhetően 1983 óta ünnepelnek meg világszerte. Idén Nagyvárad polgármesteri hivatala és a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány az ember életéhez szervesen kötődő, évezredes múlttal rendelkező sporttevékenységek és sportágak témában kívánt eleget tenni ennek a hagyománynak.  

Huszár István, Iacob Hanţiu, Ramona Novicov és Petruţ Drăgan

Huszár István, Iacob Hanţiu, Ramona Novicov és Petruţ Drăgan

A sport öröksége címmel a Darvas–La Roche-házban tartott tegnap sajtótájékoztatót Angela Lupşea, az Alapítvány vezető igazgatója és Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere, melyre egy Pierre Coubertin-idézettel hívták meg a sajtó és az érintett szervek képviselőit: „A sport minden férfi és nő örökségének a része, és hiányát nem lehet pótolni.” A tájékoztatót a Művészeti Líceum diákjaiból álló vonósnégyes játéka indította.

A Művészeti Líceum diákjainak kiállítása a ház tágas udvarában Fotó: Csikos Rolland

A Művészeti Líceum diákjainak kiállítása a ház tágas udvarában
Fotó: Csikos Rolland

A meghívottak a hazai sportörökség területén elismert szakemberek voltak, művészettörténészek, újságírók, építészek, valamint oktatási és sportintézmények képviselői: Ramona Novicov művészettörténész, Petruţ Drăgan, a Bihar Megyei Sport és Ifjúsági Hatóság (DJST) igazgatója, valamint Iacob Hanţiu, a Nagyváradi Egyetem testnevelési karának professzora, akik az ókori és jelenkori történelemben és művészetekben egyaránt megjelenített sportgyakorlatok szépségéről beszéltek. Kiemelték a Nagyváradi Sportlíceum múltját, és kapcsolatot teremtettek a Darvas–La Roche-ház  díszítőelemei és az itt tevékenykedő sportolónövendékek teljesítményeinek elismerése között. Terveik szerint olyan kisplasztikai alkotásokkal jutalmaznák őket, amelyek ékszerek és medálok formájában a szecessziós épület díszítőelemeinek tematikáját és formáit adnák vissza.

A szecessziós múzeumnak otthont adó műemlék épületben ugyanakkor Szecessziós városi művészet (Secession Urban Art) nevet viselő projekt keretében a líceum diákjainak tablókiállítását is meg lehetett tekinteni. Az alkotások Jankó Szép Noémi kerámiaművész irányítása alatt készültek.

Szamos Mariann