Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Seuso-kincsek megtekintése Budapesten

Vasárnap az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete kirándulást szervezett Budapestre a Seuso-kincsek és a Szent Korona megtekintésére. A kirándulásba a Budai Vár és a Szent István Bazilika meglátogatása is belefért.

a seuso

Az Országház épületébe kiállított Seuso-kincsek a 1970-es évek közepén kerültek elő a Balatonhoz közeli Polgárdi környékéről. Nevét a tálalókészlet egyik darabjának, egy aranyozott ezüsttál latin nyelvű verses feliratában megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. A kincs művészi és anyagi értékét tekintve, a ma ismert és fennmaradt, ezüstből készített ötvösművészeti tárgyak között a legértékesebbnek számít.

A 350–450 közötti római birodalom Pannónia provinciájából származó ezüst tárgyak tizennégy ismert darabja 65,5 kilogramm.

Az illegális műtárgykereskedők kezébe került lelet Nyugat-Európától az Egyesült Államokig több helyen is felbukkant az évtizedek folyamán. Első hét darabját 2014-ben szállította haza a magyar kormány, a nyáron pedig újabb hét darabjának visszaszerzésével lett teljes az ismert leletegyüttes.

A kirándulást Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi szervezetének elnöke intézte, akit Habinyák István elnökségi tag és Kovács Márta néppárt-szimpatizáns segített a szervezésben.

A jutányos (fejenként mindössze 75 lej) kiutazásra mintegy százan jelentkeztek, így két autóbusz vitte a kincseket megtekinteni vágyókat a magyar fővárosba, ahonnan vasárnap, a késő esti órákban tértek haza Nagyváradra. A túljelentkezésre való tekintettel még két kirándulást szervez az EMNP megyei szervezete, egyiket augusztus 19-én, amelyre már szintén beteltek a helyek, a másikat 27-én, utóbbira korlátozott számban még lehet jelentkezni.

Érdeklődni a Néppárt nagyváradi irodájában (Kálvin János 1. szám) személyesen, vagy a 0259/220-126, illetve a 0774/637-478 telefonszámokon lehet.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája