Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A sérülések ellátásáról, kezeléséről

Közel hetvenezer égési baleset történik évente, az esetek kétharmad részében gyermek a sérült. Az égés rendkívül fájdalmas, hosszú kezelést igényel, és gyakran maradandó heggel gyógyul. A jó időben gyakoribbak a kicsiket ért balesetek, kisebb-nagyobb sérülések. A strandon, uszodában pedig nemcsak a leégés ellen kell védekezni, hanem a gombás fertőzések kockázatára is gondolni kell. Karácsonykor a forró halászlé, húsvétkor a sonkalé, nyáron a bográcsozás, grillezés, a lekvárfőzés jelent veszélyt, és rizikót hordoz a napi kávézás is. A forrázás mellett jellemző nyári sérülés a napégés és a parázsló hamuba lépés. Vakáció idején előfordul magasfeszültségű áramütés. Az áramütéstől végtag-amputációval járó vagy akár halálos sérülést is lehet szenvedni. A gyerekeknél a leggyakoribb a forrázás, a sérültek többsége három év alatti, aztán ahogy nőnek, megjelennek a lángsérülések, például egy rosszul sikerült kísérletezés következtében. Veszélyeztető körülmény a rossz szociális helyzet, ha nincs fürdőszoba, és a szülő lerakja a földre a fürdéshez előkészített forró vizet. Előfordul, hogy az anya az egyik kezében tartja a babát, a másik kezében a kávéscsészét, és egy váratlan mozdulattól a picire ömlik a folyadék. Egyéves kor alatt a felületes sérülés is gyakran elmélyül, de pár év múlva a gyógyulási hajlam már nagyon jó.

Elsőfokú égés gyakori a háztartásban vagy strandolás közben. A megégett bőr piros és húzódik, de a fájdalomcsillapítás hűtéssel és hidratálással megoldja a helyzetet. Másodfokú égésnél hólyagok keletkeznek a bőrön, ennek ellátása égéssebészeti ambulancián történik, mivel fokozott a fertőzésveszély, a hólyagok eltávolítása után speciális kötözőszer használandó. Súlyosabb esetben, attól függően, hogy milyen mélységű az égés, szükséges a műtét, az elhalt szövetek eltávolítása. A sebfelszíneket mielőbb fedni kell, hogy az esetleges fertőzéseket megelőzzük. Korán kell kezdeni a mobilizálást, a rehabilitációt is, gyógytornászok, fizikoterapeuták segítségével. Az akut sebellátás után a hegek okozhatnak gondot, ahogy a gyerek nő, akadályozhatják a mozgását vagy esztétikai problémát jelenthetnek. Ilyenkor rekonstrukciós plasztikai műtéttel lehet segíteni.

a serulesek 2

Égési sérülés esetén a ruházatot azonnal le kell venni, és húsz percen belül húsz fokos folyó vízzel kell hűteni a bőrt legalább húsz percig. A víz elvezeti a hőt, csökkenti a fájdalmat és mérsékeli a bőr duzzanatát. Ha egy-egy felső vagy alsó végtag megég, azokat borogatni lehet, de ha nagyobb a sérülés kiterjedése, nem szabad hűteni a nagy testfelszíneket, és azonnal mentőt kell hívni. Amíg a mentő megérkezik, fájdalomcsillapító kúpot lehet beadni a gyereknek, de sem enni, sem inni nem szabad a sérültnek. Jó tudni, hogy égési sérülést okozhat forró folyadékgőz, edény, parázs, láng, hajsütővas, vasaló, áramütés, maró anyag, pl. sav vagy lúg.

Előrelátó ember gondol arra, hogy nemcsak a gyerekek élvezik a nyár örömeit, hanem a kórokozók számára is kedvező körülményeket teremt a jó idő.  Ilyenkor gyakoribbak a kicsiket érő balesetek, a kisebb-nagyobb sérülések a strandon, uszodában. Nemcsak a leégés ellen kell védekezni, hanem a gombás fertőzések kockázatára is gondolni kell. Az ép bőr hatékony védelmet nyújt a külvilág ártalmai, a kórokozók behatolása ellen, de egy apró sérülés elég ahhoz,  hogy kaput nyisson a fertőzések előtt. A seb szakszerű ellátása azonban megakadályozza a fájdalmas gyulladás, fertőzés kialakulását, elősegíti a mielőbbi gyógyulást, így szinte nyoma sem marad a sérülésnek. A legfontosabb lépések a sérült terület megtisztítása, fertőtlenítése, a megfelelő sebkezelő alkalmazás. Fontos lehet annak eldöntése, mikor lehet házilag ellátni a sebet, vagy mikor kell vele feltétlenül orvoshoz fordulni.

a serulesek 1

Lehet konyhai baleset (kenyérvágás) vagy nyaralás közben a víz alatt rejtőző kagyló által okozott kellemetlen seb. A sérülésre jellemző ilyenkor az éles sebszél, ami sokszor nem okoz fájdalmat, de erősen vérezhet. Ha nem volt erősen szennyezett az eszköz, a sebszél könnyen egyesíthető, lemosás után gézlappal csillapíthatjuk a vérzést. Ezután jöhet a fertőtlenítés és a seb gyorstapasszal való befedése. A horzsolás a leggyakoribb szünidős balesetnek számít (biciklizés, görkorcsolya, elcsúszás). Bár a horzsolt seb nem mély, de rendszerint erősen szennyezett, ezért nagy szerepe van az alapos tisztításnak és fertőtlenítésnek. Ha állatharapást szenved valaki, orvoshoz kell fordulni még akkor is, ha jelentéktelennek tűnik a seb. Ugyancsak orvosi ellátásra van szűkség, ha forrázás, égés, sav, lúg vagy más maró anyag okozta a sérülést.

Egy jól rendbetartott házipatika esetén a legváratlanabb helyzetek sem érik felkészületlenül az embert. A lázzal, hőemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, vírusos és bakteriális fertőzések kezelésére többféle szer közül választhatunk, de arra vigyázzunk, hogy egyes egyének bizonyos szerekre érzékenyek, allergiások lehetnek. Azonos hatóanyag esetén fennállhat a túladagolás veszélye is, és egymással sem keverhetők bizonyos hatóanyagok. A lázmérő is fontos eszköz, hiszen amíg nem tudjuk, milyen magas lázról van szó, a lázcsillapítás sem lehet megfelelő.

a serulesek (TARTALEK)_hazipatika

Kisebb balesetek, sérülések, vágások és horzsolások bármikor előfordulhatnak, ezért tartsunk otthon olyan fertőtlenítőt, ami hagyja szellőzni a sebet. Fontos a jó minőségű ragtapasz, nagyobb vérzéseknél mull-lap és mullpólya. Kevesen ismerik, pedig nélkülözhetetlen a házi patikából az égési kötszer, ami egyszerre gondoskodik a hűtésről, a fertőtlenítésről és a fájdalomcsillapításról. Kisebb égési sérülésekre (napégés vagy vasalás, főzés közben szerzett égési sebek), rovarcsípésre és allergiás bőrkiütésre hűsítő géleket, habokat kell beszerezni. Amikor pedig szálka vagy szilánk fúródik a bőrünkbe, jó szolgálatot tehet egy csipesz.

Hasmenés esetén nem elég a székletfogó vagy gyomorfertőtlenítő, fontos ilyenkor a megfelelő folyadékbevitel, valamint a szervezet ionháztartásának (Na, K, Cl, Ca, Mg) pótlása. Utóbbit újráhidratáló sókkal érhetjük el, melyek gyerekeknek is adhatók. Legyenek a házi patikában emésztési problémák orvoslására való szerek is: görcsoldók, fokozott gyomorsavtermelésre, gyomorégésre savkötők (antacidok).

Fontos bizonyos szabályokat betartani, ami a házipatikát illeti: hűvös, száraz helyen tároljuk a szereket, semmiképp sem a fürdőszobában vagy a konyhában; ha van gyermek a családban, az orvosságokat tartsuk elzárva, számára elérhetetlen helyen; a gyógyszereket mindig a saját csomagolásukban őrizzük meg, együtt a használati útmutatóval;  ne feledjük, hogy vannak olyan készítmények, amiket hűtőszekrényben kell tartani; mivel a gyógyszer veszélyes hulladéknak számít, vigyük vissza a patikába, amelyek lejárt szavatosságúak, ahol szakszerűen gondoskodnak a megsemmisítéséről.

Győri György