Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A sárkánykocsi volt a sztár

Augusztus huszadikán, vasárnap, az államalapítás és az új kenyér ünnepén rendezték meg a 51. Debreceni Virágkarnevált. A virágkocsik bemutatása előtt a biciklisek vonultak fel. A felvonulók között több egyesület tagjai, a Magyar Posta munkásai, a Debreceni Egyetem szakjaira járó hallgatók és tanárok, a Magyar Református Szeretetszolgálat tagjai, zumbaoktatók és annak gyakorlói is részt vettek az eseményen, valamint civil emberek is feldíszített biciklikkel vonultak végig Debrecen Főterén.

Moderntáncosok is felléptek

Moderntáncosok is felléptek

A biciklisek után a veterán autók felvonulása következett, majd a rég várt tizennégy virágkocsi is elkezdte útját a következő útvonalon: Piac utca, Hatvan Utca, Bethlen utca, Egyetem sugárút, Debreceni Egyetem, majd végül a menet a Negyerdei Körútnál ért véget, ahonan ezután bementek a Nagyerdei Stadionba. Az érdeklődők itt tekinthették a kocsikat 15 órától.

Törökországi néptáncosok szórakoztatták a nézőket

Törökországi néptáncosok szórakoztatták a nézőket

A menet az útvonalon öt helyen állt meg, és a kocsikat kísérő fellépők előadták azt, amit kizárólag a karneválra készítettek. Voltak táncosok, zsonglőrök, zászlóforgatók, egyetemi hallgatók, középiskolások, fúvós zenekarok, fitness egyesület, népi együttesek – közöttük voltak az érmihályfalvi néptáncosok is –, valamint külföldről érkezett együttesek, táncegyüttesek is. Csehország, Szenegál, Spanyolország, Észak-Ciprus, Törökország, Albánia, Mexikó, Oroszország, Németország, Olaszország, illetve az Egyesült Államok képviselte magát a karneválon. A csoportok egytől egyig értékes, különleges előadásokat vittek színpadra. A közönség szavazhatott, melyik legyen a legjobb művészeti csoport, és a Karneváléjen az is kiderült, ki viheti haza ezt a díjat, aki ezúttal nem más, mint a németországi Stelzen-Art csoport.

A gyerekek egyik kedvence a virágsárkány volt

A gyerekek egyik kedvence a virágsárkány volt

Bicikli-felvonulás is volt

Bicikli-felvonulás is volt

a 21 meteres 5

Most is a Szent Korona volt az első

Az idei évben összesen tizennégy virágkocsival készültek a szervezők. A felvonulás első kocsija a Szent Koronát ábrázolta. A Szent Korona a magyarok legfontosabb nemzeti ereklyéje, a magyar államiság jelképe. Szent István király intelmeinek bizonysága szerint a Szent Korona jelenti az országot, a királyságot, a királyt, a hitet, az egyházat, az uralkodói tulajdonságokat és az erényeket. Ezt a virágkocsit a Magyar Hondvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekara, illetve a történelmi zászlók és hagyományőrző csoportok kísérték. A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határon túli városok fogadják ezt a virágkocsit.

a 21 meteres 6

A Szent Koronát ábrázoló virágkocsit fiatalok kísérték

A Szent Koronát ábrázoló virágkocsit fiatalok kísérték

Másodikként Debrecen város címere következett. Debrecen a nap és fény városa, ezért a városcímer a karnevál egyik védjegyévé vált. A főnix jelképezi a városnak minden vészből, pusztulásból való megújulását. Ezt követte Debrecen és Esztergom közös virágkocsija, amely a nyáját terelő jó pásztort ábrázolta. A kompozíció a két vallási központ megtartó közös gyökerét mutatja fel.

Debrecen városcímere is megjelent a karneválon, méghozzá másodikként a menetben

Debrecen városcímere is megjelent a karneválon, méghozzá másodikként a menetben

 

Nagyvárad jelképe: angyal könyvvel és oroszlán

Negyedik kocsiként a Nagyváraddal közös kocsi érkezett. A két testvérváros, Nagyvárad és Debrecen történelme számos ponton kapcsolódik. A városok közötti együttműködés már több mint húsz éve fokozatosan erősödik, az összetartozást többek között a virágkarneválok alkalmával közösen indított virágkocsi is jelképezi. A kocsi koncepciójának alapja Szent László és Luxemburgi Zsigmond egykori sírhelye, a Nagyváradi Vár. A kompozíció egyik legfontosabb szimbóluma az angyal lábai alatt látható könyv, amely a két város kultúra iránti elkötelezettségét jelképezi.

a 21 meteres 9

Nagyvárad virágkocsiját a Debreceni Egyetem autója követte, ami a mestert és a tanítványt ábrázolta. Az intézmény tavaly debütált saját fejlesztésű elektromos autóján található kuvasz bölcsen szemléli a szeleburdi kölyökkutyát, amely a mai technikának köszönhetően annak ellenére, hogy robot, minden megszerezhető tudást birtokol.

a sarkanykocsi 10

Következőként a Teva gyógyszertár kocsija jött. A kompozíció az összetartozás jegyében született. Énekesekként és táncosokként az Ady Gimnázium fiatal tehetségei mutatkoztak be, a vállalatnak ugyanis kiemelten fontos a tehetséges fiatalok felkarolása. Sorra került „A világűr meghódítása” virágkocsi is, amelyet a német Schaeffler-csoport készített. A kompozíciót az emberiség fejlődés iránti állandó vágya és kíváncsisága ihlette.

a 21 meteres 11

A menetet a Fórum Debrecen Bevásárlóközpont autója folytatta. A virágkocsi kompozícióját a szeptember elsején kezdődő „Őslények világa” kiállítás ihlette. Az interaktív kiállításon a mamutok és más őslények világába nyerhet betekintést a látogató. Kilencedikként a Surf Mosószercsalád autója érkezett, tízedikként a Debreceni Szakképzési Centrum virágkocsija, tizenegyedikként az E.On Hungária „Közösen a zöldebb bolygóért” autója, amelyen a koncepció mögötti gondolatot leginkább ezzel az idézettel reprezentálták a készítők: „A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. Elmondták, hogy mindannyiunk felelőssége és közös ügye, hogy élhetőbb és egészségesebb bolygót hagyjunk hátra a következő generációknak.

a 21 meteres 12

A felvonulás utolsó három kocsija volt talán a legérdekesebb mindenki számára, ugyanis tizenkettedikként a Flow-csapat Minion virágkocsija érkezett. Ezt leginkább a gyerekek kedvelték és fotózkodtak a virágkocsival. Tizenharmadikként a Szárnyaló Debrecen, a Thermodam virágkocsija következett. Különleges virágkompozíciója volt, és ami a legérdekesebb, hogy a Főnixet ábrázoló figura mozgott is, és még hangokat is adott ki. Egyébként a közönségnek ez tetszett a legjobban, hiszen a látogatók és szavazók a legszebb virágkocsinak választották.

Sokaknak tetszett a Debreceni Egyetem virágkocsija

Sokaknak tetszett a Debreceni Egyetem virágkocsija

Utolsóként a 21 méter hosszúságú A „d’aliás” sárkány álma volt. A teremtésmítoszokban a sárkányok rendszerint hatalmaskodó őslények, amelyeket az isteneknek kell legyőzniük. Az idei vonuláson az emberek, ez esetben udvari bolondok vigyáztak a 85.000 dáliából kirakott sárkány álmára. A körülötte lévő őrzők zenével, tánccal csillapították le haragját és a közönség segítségét kérték abban, hogy szeretetükkel nyugtassák meg az óriás fenevadat.

2017-ben a legszebb virágkocsi címet a közönség szavazatai alapján a 13-as számú Szárnyaló Debrecen, a Thermodam virágkocsi nyerte el.

2017-ben a legszebb virágkocsi címet a közönség szavazatai alapján a 13-as számú Szárnyaló Debrecen, a Thermodam virágkocsi nyerte el.

A felvonulás végére az eső is megérkezett, de a táncosok és a fellépők nem keseregtek, hiszen azt mondták, ők mindent beleadtak az előadásukba és elégedettek azzal, ahogy sikerült a menet. A vonulást nézőktől is azt lehetettet hallani, hogy végre a felvonulás alatt nem esett a eső, hiszen két évvel ezelőtt a virágkarnevált teljesen elmosta az. Az idő pont megfelelő volt a karneválozásra, nem volt hideg sem, de hőség sem.

a 21 meteres 15

A gyermekek az út szélén, a főtéren várták nagy izgalommal, hogy mi fog történni, annak ellenére, hogy elég korán volt, mivel a felvonulás reggel 7 órakor kezdődött, helyi idő szerint.

A legjobb művészeti csoportnak járó díjat a zsűri alapján idén a brémai Stelzen Art gólyalábas művészei kapták

A legjobb művészeti csoportnak járó díjat a zsűri alapján idén a brémai Stelzen Art gólyalábas művészei kapták

A felvonulást követően a vonulók a Nagyerdei Stadionba mentek, ahol a nagyobb programok és előadások várták az érdeklődőket. A stadionba külön belépőt kellett fizessenek azok, akik szerették volna testközelből megnézni a virágkocsikat, illetve a közönséget folklórcsoportok bemutatói is várták. Este 7 órakor megkezdődött a Karneváléj, amelynek az egyik műsorvezetője Ördög Nóra, a másik pedig Fazekas László volt. Itt több magyarországi sztár is fellépett, mint például Majka és Curtis, de fellépett a The Biebers is, amelynek az énekese a Megasztár egyik kiesője volt annakidején, Puskás Péter, vagy akár Pápai Joci, a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar résztvevője.

Az 51. Debreceni Virágkarnevál ebben az évben is igen nagy sikernek örvendett, hiszen több mint húszezer ember vett részt a Karneváléjen, és ezen kívül több százezer ember látogatott el Debrecenbe, hogy megnézhesse a virágkocsikat és a fellépőket. Ez egy olyan élmény, amelyet mindenkinek meg kell élni, legalább egyszer az életben.

Kovács Beáta Csilla