Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A rossz lehelet (szájszag) okai

Egy kutatásból kiderült, a rossz leheletet (halitosis) nem csak a lyukas fog, a fogínybetegségek, az emésztési rendellenesség, valamint a helytelen szájhigiénia okozhatja. A mentolos cukorka nem nyújt valódi segítséget, az okot kell megkeresni.

A rossz lehelet (rossz szájszag, halitosis) azért alakul ki, mert a szájban elszaporodnak az úgynevezett anaerob fehérjebontó baktériumok. Ezek normális körülmények között is megtalálhatók ott, és problémát csak akkor okoznak, ha a fehérjék lebontásakor normálisan is keletkezett kénvegyületek már zavaró koncentrációt érnek el. Az anaerob baktériumok elszaporodásának egyik oka a szájszárazság. Ezt a problémát pedig az alkoholtartalmú szájvíz is okozhatja. Az alkohol ugyanis szárítja a nyálkahártyát, ami pedig jó táptalaja a baktériumoknak. Mielőtt tehát szájvizet vásárolunk, figyeljünk a szájvíz összetételére, ma már számos termék kapható alkohol nélkül is.

a rossz lehelet 3

A reggeli rossz szájszagot nemcsak a szájszárazság, hanem a gyomorban bomlásnak induló ételek is okozhatják. Ezért tanácsos arra is odafigyelni, milyen táplálékot fogyasztunk. A fehérjedús táplálkozás például egyértelműen okolható ezért a problémáért, a másik pedig a kevés rost fogyasztása. Ezt könnyen megvalósíthatjuk, ha mindennap legalább 25 g-ot fogyasztunk a rostos ételekből. Naponta legalább négyszer valamilyen zöldséget vagy teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztunk. Előnyben kell részesíteni a hüvelyeseket és a zöld leveles zöldségeket, mint amilyen a kelkáposzta vagy a spenót. Ezek ugyanis magnéziumot is tartalmaznak, így további segítséget nyújtanak a kellemetlen lehelet leküzdésében.

A rossz szájszagról a mandulakő is tehet, ugyanis a vese- és epekő mellett a mandulákban is létrejöhetnek kemény és olykor fájdalmas képződmények. A torokmandulák jelentős szerepet játszanak a légúti fertőzések megelőzésében. Felületük egyenetlen, belsejük mély járatokra tagolt, ahol a kórokozók és egyéb anyagok gyűlhetnek össze. Mandulakövek akkor keletkeznek, ha az összegyűlt anyag megkeményedik vagy elmeszesedik. Ez rendszerint akkor következik be, ha a betegnél a mandulák krónikus gyulladása alakul ki. Bizonyos esetekben csak a röntgen vagy CT-vizsgálat segíthet kimutatni jelenlétüket. Tünetei a rossz lehelet és torokfájás. Néhány esetben a kövek szabad szemmel is jól láthatók fehér folt formájában. A kő elhelyezkedésétől és nagyságától függően okozhat akár nyelési nehézséget, fájdalmat is. A duzzadt, megnagyobbodott mandula esetleg fülbe sugárzó fájdalmat is előidézhet.

 

 

Tippek a rossz lehelet ellen

Amennyiben nem szuvas fog, gyomor- vagy egyéb betegség okozza a kellemetlen leheletet, hanem valamilyen előzőleg evett étel, könnyen lehet segíteni a bajon. Rágózni nem szeretőknek is van lehetőségük arra, hogy nyomtalanul elűzzék a bűzt, még akkor is, ha nincs náluk fogkefe és fogkrém. Különösen rossz szaga van a fokhagymának és a hagymának, de a fehérjékben gazdag élelmiszerek – pl. a joghurt – is erőteljesen gerjesztik ezt, mivel lebomláskor dohos szagot árasztanak. Van azonban néhány étel, mely megakadályozza a rossz lehelet kialakulását:

tippek

  • Citrom: serkenti a nyáltermelést, és antibakteriális hatása is van. Aki bírja az ízét, az evés után szopogasson néhány percig egy fél szeletet,
  • Szegfűszeg: segít megállítani, lassítani a szájban levő esetleges gyulladást, az itt található apróbb sebek ellen  is hatásos, használhatjuk akkor is, ha valamilyen gyomorprobléma a kellemetlenség okozója. Antibakteriális anyagai csökkentik a kórokozók számát, kellemes leheletet biztosít.
  • Olivaolaj: kiváló méregtelenítő hatású és annak ajánlott, aki azt tapasztalja, hogy reggelente vagy étkezések után a megszokottnál vastagabb lepedék borítja a nyelvét, fogínyét. Reggelente öblögessen hidegen sajtolt olivaolajjal legalább 5-10 percig, ezután mosson fogat.
  • Menta: legendás a szájfrissítő tulajdonsága, hatékonyan gátolja a baktériumok szaporodását.
  • Petrezselyem: rágcsálása többféle erős szagot is semlegesít. Antibakteriális és gombaölő hatása van, emellett gyorsan felszívódik a szervezetben, így belülről is szagtalanít.
  • Gyömbér: hatásosan szünteti meg a teája a hagymaevés kellemetlen nyomait.
  • Víz: a száj kiszáradása is lehet oka a rossz leheletnek. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű vizet a nyálképződés érdekében.

Győri György