Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A románságon múlik

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke tegnap a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának meghívottja volt, és arról beszélt, a romániai magyarságnak mit jelent az autonómia, ugyanakkor azt is elmondta, Székelyföld önrendelkezésének fontosságát a románsággal kell megértetni, ez az első számú feladat, mivel bármilyen autonómiaformát a román parlamentnek kell megszavaznia.

A romansagon mulik

Az RMDSZ idei, csíkszeredai kongresszusán elfogadott határozat értelmében állítja össze az RMDSZ a székelyföldi autonómia törvénytervezetét, ennek megalkotása során a dél-tiroli autonómia-modellt veszik alapul – mondta el ma reggel Kelemen Hunor szövetségi elnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„A dél-tiroli autonómia a Székelyföld számára is működő, lehetséges modell. Ezen belül a magyarok mellett a románok, és más nemzetiségűek is megtalálják a saját jövőképükhöz szükséges intézményes és gazdasági feltételeket. A dél-tiroli hatóságoknak a római kormány számos kompetenciát átadott, így tulajdonképpen a közösség a saját sorsáról döntött, kialakította azokat a modelleket a közigazgatás minden szintjén, ahol az etnikai elvet, például a nyelvismeretet használják, többek között az alkalmazásokhoz. Ezek az intézkedések meggátolják az asszimilációt, az ott élő németajkú közösség számára egy olyan jövőképet vetítenek elő, amely a szülőföldön való megmaradásnak minden egyes feltételét az asszimiláció veszélye nélkül biztosítja” – ismertette a Szövetség elnöke.

Hozzátette, mindenképpen a román többség meggyőzése az elsőrendű feladat. „Az RMDSZ kulturálisautonómia-tervezete évek óta a parlamentben van, és nem igazán lehet többséget állítani mellé. De bármilyen autonómiaformát a román parlamenten keresztül kell elfogadtatni, és a román a társadalommal is. Minden egyes kezdeményezésünkkel azt a szándékot követjük, hogy legyen vita a társadalomban, hogy a román demokratákat győzzük meg, hogy amit mi kérünk, az nem Románia, a román társadalom ellen van. De azt is látni kell, hogy ez nem egyszerű feladat. Élnek még régi reflexek, élnek régi, ám alaptalan félelmek, és minden egyes esetben azzal kell megküzdenünk, hogy a mi parlamenti 6–7 százalékos jelenlétünkhöz hogyan tudunk hozzátenni 43–44 százalékot. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a Székelyföldön élő románok felé létezzen nyitás, és mi folyamatosan keressük a román partnereket. A munkát alig másfél hónapja kezdtük el, tehát az elején tartunk, és olyan román politikusokat, értelmiségieket keresünk Erdélyből, Romániából, akik hajlandók a vita kezdeményezésében részt venni, és később a közvitában is partnereink lehetnek” – összegezte Kelemen Hunor szövetségi elnök.