Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kormány rontja a parlament imázsát

Jelenlegi parlamenti mandátumának elsõ hat hónapját értékelte ki tegnapi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es képviselõ. Mint elmondta, ez idõ alatt kilenc törvénytervezet kezdeményezésében vett részt és 12 felszólalása volt. Egyik legeredményesebb interpellációjaként azt emelte ki, amikor kétszer is a figyelem központjába emelte azt a tényt, hogy a minisztérium közel hat hónapja nem fizette ki a navétázó iskolások szállíttatási költségeit. Az ügy közfelháborodást keltett országszerte, és az elsõ lépések meg is történtek a probléma orvoslására, de még korántsem ideális a helyzet – hangsúlyozta a képviselő.

A kormany

A törvénykezésben hiányzik az elõrelátás és a módszertan

Ugyancsak kérdõjeles még az agrárkamarák helyzete. A Bihar Megyei Agrárkamara mintegy 35 alkalmazottja például három hónapja nem kapott fizetést. A mezõgazdasági minisztérium ugyanis csak az agrárkamarák elsõ négyhavi mûködtetéséhez szükséges összeget foglalta bele költségvetésébe, s bár a Bihar megyei tanács elkülönített egy összeget az érintett alkalmazottak bérének kifizetésére, a jelenlegi törvények nem teszik lehetõvé, hogy saját költségvetésükbõl finanszírózzák a fizetéseket. A törvényhozással az a legnagyobb gond, hogy elõzõleg nem készítenek tanulmányokat az egyes szabályok hatásairól, és nem dolgozzák ki a gyakorlatba ültetés módszertanát – vélekedett Szabó Ödön, aki a robogókra vonatkozó szabályzatmódosítás nyomán osztott büntetéseket is helytelenítette.

Legutóbbi interpellációjában, ezen a héten, a roncsautó-programmal kapcsolatosan felmerült godokra hívta fel a figyelmet. A program hivatalos elnevezése „Az országos gépjármûpark megújításának elõsegítése”, és szabályzata kimondja, hogy az állam a tízévesnél régebbi gépkocsik számának függvényében osztja ki az utalványokat (úgynevezett vouchereket) a megyék közt. Jelenleg a legelöregedettebb gépkocsiparkkal rendelkezõ térségek Bukarest (411 668 tíz évnél öregebb autó), valamint Temes (136 ezer), Kolozs (128 ezer), Prahova (120 ezer), Konstanca (110 ezer) és Bihar megye (szintén 110 ezerrel). Ehhez képest a legtöbb utalványt mégis Vâlcea megye kapta (1485 utalványt 57 ezer érintett gépkocsira), ezt követte a sorban Gorj megye (1372 utalvánnyal), Szeben (1299), Fehér (1244) és Bukarest (1000). Bihar megye mindössze 544 utalványt kapott 110 ezer gépkocsira. Ha olyan megyéknek adnak több utalványt, ahol kevesebb szükség van azokra, akkor csak a spekulációt stimulálják, nem pedig a gépkocsipark megújulását – hangoztatta az RMDSZ-es képviselõ.

Hátrányai vannak a kétharmados többségnek

A törvénytervezeteket illetõen az RMDSZ-es politikusok elsõsorban a decentralizációra törekedtek, illetve tanügyi téren igyekeztek változásokat hozni. Az összképet tekintve Szabó Ödön elmondta, hogy eseménydús félév volt az utóbbi, a szakbizottságokban pedig megfelelõ munka zajlott. Véleménye szerint azonban a kormány gyakran rontja a parlament imázsát azzal, hogy nem vállalja fel saját kezdeményezéseivel járó negatív kötelezettségeit, melyeket inkább a bizottságokra vagy a képvselõi testületre hárít. Ugyanakkor azt is fájlalta, hogy a szakbizottságokban szerepet vállalók mintegy 80–90 százaléka kiváló szakember ugyan, mégsem õk hallatják a hangjukat, hanem inkább a maradék tíz százalék tesz hangzatos kijelentéseket a médiában. Szabó Ödön emellett hozzátette: a kétharmados többség nem feltétlenül jelent elõnyt a parlamentben, hiszen gyakran értelmetlen rendelkezéseket is elfogadnak.

Sz. G. T.