Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A román királyság építészeti öröksége

Különleges kiállítás nyílt Építészet és királyság címen a nagyváradi vár fejedelmi palotájának ún. „griffes termében”, amelyben a Román Királyság idején épült csodálatos örökséget tekintheti meg a közönség két teremben elhelyezett pannók képein.

Ionel Stoicescu, Mihai Jurcă, Angela Lupşea és Marius Marcu-Lapadat

Ionel Stoicescu, Mihai Jurcă, Angela Lupşea és Marius Marcu-Lapadat

Románia történetében kivételes helyet foglal el az az 1881. május 10. és 1947. december 30. közötti periódus, amikor a német Hohenzollern-Sigmaringen dinasztia tagjai, négy király uralkodott az országban: I. Károly (1881–1914), I. Ferdinánd (1914–1927), I. Mihály (1927–1930 és 1940–1947 között), valamint II. Károly (1930–1940).

a roman kiralysag 2

A Román Királyság első trónra ültetett királyának, I. Károlynak a születési évfordulója (1839. április 20.) alkalmából a Bukarest Municípium Alkotás, Művészet és Hagyomány Központ (creart), a 2010-ben I. Mihály és felesége, Anna által létrehozott A Román Királyi Család Gyűjteménye Alapítvány, valamint a fővárosi városháza vezetőségének összefogásával indult útjára idén is a kiállítás, amely tegnap délelőtt nyílt meg Bihar megye székhelyén.

a roman kiralysag 3

A vár ún. „griffes termében” Mihai Jurcă, a Turizmus Népszerűsítéséért Nagyváradon és Környékén Egyesület (APTOR) elnöke és Angela Lupşea, a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, közölve, hogy mostantól kezdve kiállítások számára is helyet biztosít a vár legszebb és leghíresebb terme. A megnyitón jelen volt a kiállítás kurátora, Ionel Stoicescu szobrász, valamint a három ötletgazda közül Marius Marcu-Lapadat építész, a bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem professzora (Augustin Ioan építészmérnök és Răzvan Theodorescu akadémikus a trió másik két tagja), aki röviden bemutatta a tárlat anyagát, amely három nagyobb téma köré szerveződik. „Románia királyainak és királynéinak építészete” olyan épületek bemutatásával, mint a Peleş-kastély, a bukaresti királyi paloták, „Királyok és uralkodók hatását tükröző jellegzetes építészet Romániában” a monarchia társadalmi befolyását és az egyes királyok nevéhez fűződő korszakok építészetét bemutatva, illetve „Királyi kiállítások kiállítása”, amelyek nem csupán a hazai, hanem a külföldi társadalmat is megcélozták pavilonjaikkal, például az 1906-os bukaresti általános kiállításon vagy az 1937-es párizsi és 1939-es New York-i világkiállításokon.

Az Építészet és királyság című tárlat április 26-ig megtekinthető, több évfordulóról is megemlékezve: 151 évvel ezelőtt érkezett meg I. Károly Romániába (1866 áprilisában), illetve 136 évvel ezelőtt jött létre a Román Királyság.

(szamos)