Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A (Rh-) és B (Rh+) vért keresnek

Ismét véradásra szólítja fel a megyeszékhely lakosságát a Nagyváradi Vérközpont. Az intézmény legutóbbi közleménye szerint az Az Rh negatív, illetve a B Rh pozitív vértartalékok gyakorlatilag nullára csökkentek. „Sürgősen várjuk ilyen vércsoportú véradók jelentkezését, ugyanis a készleteink kifogytak” – tudatta a vérközpont. Az érdekelt személyek a nagyváradi vérközpontban adhatnak vért, hétfőtől péntekig 7.30 és 11.30 között.

A Rh negativ 1

Vérdonorok 18–60 év közötti, egészséges személyek lehetnek, nők esetében 50–100 kg közötti, férfiak esetében pedig 58–110 kg közötti testsúllyal. 50 év felett orvosi igazolásra is szükség van arról, hogy a donor nem szenved krónikus vagy idegrendszeri betegségekben. A véradás előtt 24 órával tilos alkoholt vagy zsíros ételeket fogyasztani, javasolt viszont nagymennyiségű szénsavmentes ital fogyasztása. Várandós, illetve szoptatós anyák számára tilos a véradás, ahogy a menstruációs periódus alatt minden nőnek. Nem adhat vért továbbá az, aki az elmúlt hat hónapban műtéten esett át, tetoválást készíttetett magának, vagy az elmúlt két hétben fogászati kezelést kapott. Kötelező ugyanakkor a megfelelő higiénia.

Sz. G. T.