Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A rejtett költőiség keresője

David Croitor bukovinai festőművész alkotásaiból nyílt tárlat hétfő délután Nagyváradon, a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában. A kiállítás egy olyan kezdeményezés része, amellyel az ország minden tájáról szeretnének művészeket csábítani a megyeszékhelyre, sőt lehetőség szerint külföldieket is – hangsúlyozta a nyitóünnepségen Radu Târnovean, a  Romániai Képzőművészek Szövetsége nagyváradi szervezetének ügyvezetője.

A rejtett (7)

David Croitor, Radu Târnoveanu és Ramona Novicov

Croitor művei rendkívül megérintők a mai pragmatikus világban, hiszen olyan dolgokat, jelenségeket örökítenek meg, melyek öregedőben, elmúlófélben vannak – mondta el a tárlat anyagát méltató Ramona Novicov műkritikus. Témái megjelenítésében azonban mégis van valami gyermeki ártatlanság, amely kirángatja a halál árnyékából a mulandó dolgokat, s pontosan megörökíti az eltűnőfélben levő parasztházak, a régi falvak hangulatát – tette hozzá.

Az ötvenöt éves festőművész, aki tavaly elnyerte Az év festője díjat, szerényen nyilatkozott képeiről. Mint mondta, tehetségét a Teremtőnek tulajdonítja, s boldoggá teszi, hogy alkotásaival másoknak is örömet okozhat. Évtizedekig próbálgatott különböző technikákat, kereste saját stílusát, míg végül egy öreg festőművész tanácsára felhagyott a kísérletezéssel és kizárólag arra koncentrált, amit szívből meg akart festeni: omladozó házak ódon hangulatát, mulandó szépséget, s innentől kezdve a tárgyak és helyek rejtett költőiségének állandó keresőjévé és megörökítőjévé vált munkájában.

 

Sz. G. T.