Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A reformkorról a Szacsvay Akadémián

A magyar reformkorról tartott előadást szerda délután Hermann Róbert magyarországi történész, publicista, író a Szacsvay Akadémia idei sorozatának 11. találkozóján.

A helyszín hagyományosan a nagyváradi Ady Endre Líceum díszterme volt. A Bihar megyei RMDSZ által alapított népszerű történelmi előadássorozat, mely immár május vége óta tartotta hosszú nyári szünetét, ezúttal a szokásos teltháznál sajnos valamivel kevesebb, mintegy félszáz érdeklődőt vonzott.

A reformkorrol (VAGNI)

Hermann Róbert, a 19. századi magyar történelem kiváló szakértője és szakírója, a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészettudományi kara történettudományi intézetének vezetője, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos-helyettese.

Az idei Szacsvay Akadémia sorozatának célkitűzése Magyarország európai helyzetének alapos vizsgálata a nagyhatalmak, illetve nemzetközi viszonyok közötti évezredes sodrásban, a honfoglalástól kezdve a jelenkori uniós viszonyokig. Ennek volt része az a 19. századi alapos és gazdagon dokumentált mostani kitekintő, jobban mondva „betekintő” is, melyben a kiváló történész feltárta Magyarország reformkorból a forradalom és a polgári magyar modern állam korszakába való átmenetének belpolitikai és külpolitikai, kedvező vagy épp kedvezőtlen viszonyrendszerét egyaránt.

T. G.