Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A rákbetegség megelőző módszerei

Ma már köztudott, hogy a tudatos táplálkozás segíthet a rettegett kór megelőzésében, illetve gyógyításában, de az sem elhanyagolható tény, hogy a lelki sérülések okozhatnak rákot.

Sajnos ezideig a daganatos betegségek megelőzésére még nincsen biztos gyógyszer, de bizonyos külső és belső károsító tényezők kizárásával remény van bizonyos rákos megbetegedések megelőzésére. Az örökletes ráktípusok közül a legnagyobb jelentősége az emlőráknak van, ez jellemzően egyre fiatalabb korban jelenik meg. A bőr festékes daganatai, a hasnyálmirigy, a prosztatadaganat, egyes veserákok és a vastagbélrák esetében is egyértelmű a genetikai ok.

a rakbetegseg 1

A daganatos gének az egyik szülőtől kapott olyan hibás gének, amelyek generációkon át lappanghatnak az emberi szervezetben, mivel a másik szülőtől öröklött gének azt korrigálják. Nagy gond akkor van, amikor vagy mindkét szülőtől örököl valaki egy-egy hibás gént, vagy pedig örökletesen van jelen a családjában egy hibás gén egy újabb hibát szenved, amire nincs kompenzációs lehetőség. Ezekben az esetekben a megelőzésben a genetikai vizsgálatoknak van óriási szerepük.

Tudjuk tehát, hogy vannak hibás gének, amelyek elősegítik a rák kialakulását, de általában környezeti, kémiai tényezők, táplálkozási szokások járulnak hozzá a kialakulásukhoz. A környezeti ártalmak közül különösen veszélyesek a kipufogógázok, az ólom, a permetezőszerek maradványai és a nitrozó vegyületek. A nagyvárosokban, forgalmas utak mellett lakók, dolgozók nagyságrendekkel nagyobb mértékben vannak kitéve ezen ártalmaknak. A táplálkozásnak döntő jelentősége van a daganatképződés megelőzésében. Zöldséggel és gyümölccsel bevitt A-, D-, E-vitaminok, a bétakarotinok, zsírsavak és flavonoidok védelmet nyújtanak a rákos betegségek ellen. Az étkezési rostoknak a vastagbélrák megelőzésében van szerepük, A szelén a bőr-, máj-, prosztata, vastagbél- és emlődaganatok kialakulását gátolja. Az elhízást, a dohányzást és a fokozott alkoholfogyasztást önmagukban is a rák kockázatát fokozó tényezőknek tarják.

Lelki sérülések is okozhatnak rákot. A daganatos betegségek kialakulása mindenekelőtt feldolgozatlan mély traumákra vezethető vissza. Ezt kifejezhetjük úgy is, hogy a lelkét megmérgezi valami az embernek. Másik alapvető ok pedig testünk elmérgeződése, ami alapvetően a modern táplálkozással függ össze. A lelki tisztulásért érdemes elmenni pszichiáterhez, pszichoterápeutához, ahol szakember segíthet a mélyre benyelt, esetleg már rég elfelejtett nagy fájdalmak felszínre hozatalában és feldolgozásában. A test méregtelenítésének legelső és legfontosabb lépése, táplálkozásunkban a finomított szénhidrátok (tisztított cukrok és lisztek), valamint az összes tejtermékek azonnali, teljes elhagyása. Vannak igazolt hatású daganatmegelőző természetes anyagok is, amelyeket folyamatosan lehet fogyasztani, és rákmegelőző (kialakult daganatos betegségnél áttétképződést megelőző) igazolt hatásuk mellett alkalmasak a szervezetünk folyamatos karbantartására is. Kiváló rákmegelőző a biocéklalé, homoktövismagolaj és a chaga gomba fogyasztása is.Ugyanilyen hatása van annak a sétának is, amikor friss, tiszta levegőn alaposan átszellőztetjükmagunkat.

A rákmegelőzés fontos folyamata női mellben képződött ciszták figyelembe vétele, amiket a testben jelentkező hormonok ingadozásával járnak, és ezek bizonyos fajtái  akár rák kialakulásához vezethetnek. Ezért nagyon fontos a rendszeres havi önvizsgálat. Amennyiben tapintható csomók jelennek meg a mellben, vagy menstruáció előtti fájdalom érzékelhető, esetleg az emlőbimbó váladékozik, azonnal szakorvoshoz kell fordulni!

Dr. Győri György