Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Q10-koenzim gyógy-és mellékhatásai

Az 1957-ben felfedezett Q10-koenzim molekula hatásmechanizmusának felfedezéséért dr. Peter Mitchell 1978-ban Nobel-díjat kapott. Ez az enzim – kémiai nevén ubikinon – egy vitaminszerű vegyület. Egyrészt antioxidáns hatású, így véd a szabad gyököknek a szöveteket és sejteket károsító hatásától. A szabad gyökök felelősek többek között a rákos megbetegedések és az érelmeszesedés kialakulásáért is. Az emberi szervezet megfelelő táplálkozás mellett a harmincadik életévünkig elegendő mennyiségű Q10-et állít elő.

Q10_1

A legjobb Q10-források a marhahús, belsőségek, szardínia, lazac, makréla, földimogyoró vagy a szójaolaj, ezek fogyasztásával a megfelelő Q10-bevitel jelentős része biztosítható, de étrend-kiegészítőként kapszula formájában is lehet használni. Kedvező bőrápoló hatása miatt számos kozmetikai termékben is megtalálható.

Q10_2

Gyógyhatása miatt elsősorban szívbetegségek és magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák, de felhasználják az immunrendszer erősítésére is. Kutatások bizonyítják, hogy jótékony hatása van különféle allergiák, asztma és légúti megbetegedések esetén, valamint szerepet kap az agyműködés egyes rendellenességeinek kezelésében is.

Q10_3 (tartalek)

Ami a mellékhatásokat illeti, pozitív jellemzői közé tartozik, hogy gyakorlatilag nincs mellékhatása. Ritkán ugyan, de előfordulhatnak gyomorbántalmak vagy étvágytalanság, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a szedése még nagy mennyiségben is veszélytelen. Mindazonáltal a gyógyszerészek óvatosságra intenek, ezért mielőtt szedni kezdenék, kérjék ki az orvos véleményét, ami várandós nők és szoptató anyák esetében különösen fontos. Ellenjavallott más hatóanyagokkal való együttes szedése, mint pl. a vaskészítmények, kumarinszármazékok, A-vitamin vagy K-vitamin.

Győri György