Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A PSD nem kér az RMDSZ-ből

Bihar megyébe érkezett kampánykörútja során tegnap Florin Iordache szociáldemokrata politikus, a képviselőház elnöke, aki Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót Ioan Manggal, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei elnökével.

Ioan Mang és Florin Iordache

Ioan Mang és Florin Iordache

Iordache az ilyenkor megszokott kampányoptimizmussal elmondta a jelenlevő újságíróknak, meggyőződése, hogy a PSD a decemberi helyhatósági választásokon eddig nem tapasztalt sikereket ér el Bihar megyében is, véleménye szerint több mint 30 százalékos szavazati arányt érnek el itt. Iordache országos választási prognózisát is ismertette, miszerint országos szinten a PSD akár 40–45 százalékos győzelmet arathat, s azt is elárulta, hogy terveik szerint ez esetben az ALDE-val lépnek koalícióra. Az RMDSZ csatlakozását egy esetleges kormányalakításhoz nem tartják most már szükségesnek, ugyanis Iordache szerint a szociáldemokraták belátták, hogy minél több pártból tevődik össze egy kormánykoalíció, annál nehézkesebbé válik az ország vezetése. A PSD és az ALDE pedig együtt létrehozhatja azt a parlamenti többséget, amely szociáldemokrata miniszterelnökkel zökkenőmentesen vezeti az országot. Újságírói kérdésre Mang ehhez annyit fűzött, hogy szerinte ez a terv nem fogja befolyásolni azt, hogy Bihar megyében a PSD és az RMDSZ az eddigiekhez hasonlóan eredményesen tudjon együttműködni a továbbiakban is.

Ioan Mang kitért arra is, hogy szerinte a Bihar megyei Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ilie Bolojannal az élen egyik baklövést a másik után követi el. Konkrétan a váradi távfűtésre és melegvíz-szolgáltatásra tért ki, ugyanis úgy véli, komoly gondok vannak a Termoficare Zrt. működtetésével, ezért akadozik folyamatosan Várad melegvízellátása, sőt azt is felvetette, hogy ismét a régi, elavult kazánokat is beindították, mivel többen látták, hogy a régi, leállított hőerőmű kéménye füstölt az elmúlt napokban. A Kálvária dombon levő Gomba feljáró leomlását Mang egyértelműen szakmai vétségnek minősítette és aggodalmát fejezte ki amiatt, nehogy nagyobb katasztrófa történjen s az egész domboldal leszakadjon.

A két szociáldemokrata politikus úgy vélte, a PNL tevékenysége, az elkövetett hibák sorozata ráébreszti majd a Bihar megyei szavazókat, kire adják voksukat.

Szőke Mária