Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A prefektus válaszol

Claudiu Pop (képünkön), Bihar megye kormánybiztosa sajtóközleményben válaszolt a Hidraulikus Törés Elleni Csoport nyílt levelére.

SONY DSC

Fotó: Prefecturabihor.ro

Mint Claudiu Pop írja, az április 4-ei tüntetés után öten írták alá a petíciót, az aláírók nem hagytak elérhetőséget, a tüntetést pedig a Laura Turdean által képviselt Ecotop Egyesület engedélyeztette, nem a Hidraulikus Törés Elleni Csoport, szögezi le a prefektus közleményében, melyben megjegyzi: a nyílt levelet pénteken a sajtó képviselőinek jutatták el, és június 3-án reggel érkezett meg faxon a kormánybiztosi hivatalba. Ezek ellenére, és főként azért, mert a döntéshozás átláthatóságára törekszik, annyiszor mutatta be a sajtónak a palagázkitermelés körüli helyzetet, ahányszor csak kérték, áll a prefektus aláírásával ellátott közleményben, melyben az Altalajkincseket Felügyelő Országos Ügynökség  (ANRM) elnökének, Gheorghe Duţunak legutóbbi átiratát is közölte.

Az átirat szerint a 2012/1184 számú kormányhatározattal a Clara Petrolum Ltd. társaságnak a Tulka környékére jóváhagyott kutatási-fejlesztési-kitermelési koncessziós engedély szerint a cég egyelőre csak a kutatást végezheti, nem szerepel abban fejlesztési, illetve kitermelési munkaprogram. A lehetséges kitermelési programot csak akkor készítheti el a cég, ha találnak megfelelő szénhidrogéneket. A kutatási, fejlesztési és kitermelési módszereket elemzi az ANRM és a környezetvédelmi hatóságok – folytatódik a közlemény –, illetve ezek nem alkalmazhatók például védett területeken, tavak vagy vízfolyások medre környékén.

A prefektus közleménye továbbá azt is leszögezi, hogy a műveletet nem lehet végrehajtani a környezetvédelmi hatóságok engedélye nélkül sem, így Bihar megye déli és dél-nyugati részének társadalmi-gazdasági és természeti forrásainak egyensúlyát nem zavarják meg – zárul a kommüniké, mellyel a prefektus reményei szerint megfelelő választ adott a Hidrailkus Törés elleni Csoport nyílt levelére.