Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A portré visszanéz

A Nagyvárad és Berettyóújfalu által immár tizenötödik éve közösen megtartott Magyar Kultúra Ünnepe sorozatának keretében csütörtök délután Gombos Ferenc magyarországi fotóművész tárlatát nyitották meg a váradi Tibor Ernő Galériában számos érdeklődő előtt.

A megnyitón a berettyóújfalui Kocsis Csaba népművelő nyújtott szakmailag rendkívül tartalmas, ugyanakkor szellemes retorikájú bevezetést Gombos Ferenc művészetébe, a fotográfus ember- és világlátásának lényeges aspektusaira hívva fel a szemlélők figyelmét. Bányai Szabados Katalin galériavezető bemutatta azt az oklevelet, amelyet előző nap Pomogáts Béla adott át a TEG-nek a kulturális értékek kitartó ápolásáért, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága nevében. Fleisz János egyetemi tanár, a kultúra hetében társszervező BINCISZ elnöke hangsúlyozta még néhány szóban a 2001-ben indult rendezvénysorozat határon átívelő jelentőségét, a nemzeti kultúra közösséget szolgáló erejét, mely kifejezi Biharország összetartozását. A megnyitón énekükkel közreműködtek a Szentjobbi Vadvirágok Népdalkörének asszonyai is, akik jó hangulatú, népi ízű és humorú repertoárral készültek az alkalomra.

Bányai, Kocsis, Gombos, Fleisz

Bányai, Kocsis, Gombos, Fleisz

A portre 2

Gombos Ferenc portréi visszanéznek a szemlélőre, a fotóművész címeket nem használ, nevet nem ad portréalanyainak, az általa megragadott tekintetekből, melyek egytől-egyig ránk, szemlélőkre irányulnak, mi magunk kell kitaláljuk, hogy milyen élet van az arc mögött, kivel, milyen emberrel is van dolgunk. A szemlélő és szemlélt közötti közvetlen és rendkívüli energiával fókuszált szemkontaktus adja képeinek erejét, mélységét és talányosságát, természet- és tájfotóiból pedig a felhők és a pipacsok szerelmesét ismerhetjük meg.

Az ünnepi tárlatnyitó a Himnusz közös eléneklésével zárult, majd a TEG-ben hagyományos baráti beszélgetés, szakmai eszmecsere és falatozás következett.

Tóth Gábor