Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A politikusi morál

A PSD  és az ALDE alkotta kormány még meg sem melegedett a parlamentben, az elsők között próbáltak olyan intézkedéseket hozni, hogy mentsék a bőrüket. Bár a börtönök túlzsúfoltságára hivatkoznak, kilóg a lóláb. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ennek az úgynevezett amnesztia-törvénynek a legfőbb haszonélvezője a korrupcióba keveredett Şova minisztert védő Tăriceanu, a szenátus elnöke, aki ellen szintén bűnvádi eljárás folyik, valamint a felfüggesztett börtönbüntetést kapott Liviu Dragnea, de sok más politikus is megúszhatná a kormányhatározattal.

Az eset nagy port kavart országszerte, Bukarestben és az ország több városában tízezrek tüntettek, követelték a kormányhatározat-tervezet visszavonását.

Liviu Dragnea kezdődő államcsínyről írt blogján, és a ’90-es évek bányászjárásához hasonlította a tüntetést. Iohannis államfő viszont a jelenlétével szolidaritásáról biztosította bukaresti a tüntetőket.

A parlamentben lánccsörgés folyik, panaszkodott az egyik politikai formáció vezetője. A lánccsörgést meg lehetne részben szüntetni, ha a politikusok változtatnának mentalitásukon, érvényesülne a „pozitív politikusi morál”, amely anyagilag és morálisan is fedhetetlenséget feltételez, a megválasztottak, a „kiválasztottak” elsősorban a választók érdekeit kellene képviseljék, nem sajátjukat, különböző kiskapukon a törvényeket kijátszva. Tisztelet a kivételnek. A mandátum szolgálat kellene legyen a választók érdekében.

Nem az a megoldás, hogy a börtönökből kiengedjék a bűnözőket. A kéz kezet mos, uram-bátyám rendszernek kellene vége legyen, és annak, hogy kenőpénzzel  mindent el lehet intézni.

Ennek  a következménye az a tragédia is, ami a román fővárosi Colectiv klubban történt tavalyelőtt, valamint néhány napja a szintén bukaresti Bamboo klubban is bekövetkezett. Az illetékesek szemet hunytak a hiányosságok fellett. Pedig amikor a bukaresti szülészeten csecsemők égtek meg, azt gondolhattuk, hogy a megerősödött szigor hatékonyabban védi majd az ártatlan embereket és a józan ész csak-csak átveszi méltó helyét.

Ehhez azonban társadalmi változásra lenne szükség, a változás élén pedig a hatalom gyakorlói, a politikusok kellene járjanak. De úgy látszik, a politikusok inkább magukat féltik, magukkal vannak elfoglalva. Vajon meddig?

V. Szilágyi István