Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A politikai élet Robin Hoodja

A PSD–ALDE kormánynak már a kezdetben nem volt zökkenőmentes a tevékenysége. A decemberi fogcsikorgató hidegben is felforrósodott körülötte a hangulat a sebtében, éjszaka hozott ominózus 13-as törvény kapcsán. Felzúdult az ország, Bukarestben s az ország nagy városaiban, sok tízezer ember követelte a korrupt politikusokat védő törvény visszavonását.

Akkor még Grindeanu a PSD elnökének az embere volt, hiszen ő tette a miniszterelnöki bársonyszékbe. Mára azonban a temesvári megyei tanács alelnöke kegyvesztett lett.

Dragnea szerint őt terheli a felelősség, amiért nem tudták végrehajtani a választásokon beígért programot, ami már abban az időben is irreálisnak tűnt.

Most úgy néz ki, hogy a miniszterelnök kell elvigye a balhét. De az a miniszterelnök aki beiktatása után sokáig csetlett-botlott, alig tudott kimondani folyékonyan egy pár értelmes mondatot, megelégelte a bábfigura szerepét, önállósította magát s önállóan próbált kormányozni.

Ezt a pártvezetés nem engedte meg, így mindent megtettek, hogy eltávolítsák a hatalomból. Ezt a törekvést több miniszter támogatta főleg Dragnea emberei, mint Sevil Shhaideh és Carmen Dan, akik lemondásukat elsők között a Cotroceni palotába küldték. A miniszterelnök azonban megtáltosodott, megmakacsolta magát, oroszlánként harcol a miniszterelnöki székért, csak akkor hajlandó lemondani, ha Dragnea is lemond pártelnöki tisztségéről.

A még hivatalban lévő kormányfő igyekszik megerősíteni, megmenteni a hatalmát, eltávoliította Mihai Busoiucot a kormányfőtitkárt, kormányfőhelyettest és Victor Ponta exminiszterelnököt nevezte ki a helyére, aki péntek esti TV interjújában teljes mellszélességgel kiállt Grindeanu mellett. Ami kockázatos, hiszen a pártelnök megígérte, hogy aki mellé áll, azt kizárják a pártból. Szerdán olyasmire kerül sor amire nem volt példa a rendszerváltás óta, a párt bizalmatlansági indítványt nyújt be az általa kinevezett miniszterelnök ellen.

Megkezdődtek a tárgyalások a PMP-el és az RMDSZ-el, hogy meglegyen a többség a bizalmatlansági indítványhoz, sőt kormányzásra is csábították, az érdekvédelmi szervezet lehet a mérleg nyelve.

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke a szombati gyűlés után kijelentette, hogy nem akarnak beavatkozni a PSD belső ügyeibe csak szerdán döntenek a bizalmatlansági indítvány előtt arról, hogy hogyan szavaznak.

Johannis államelnök a koalicíótól várja a megoldást. Grindeanu fanatikusan ragaszkodik a székéhez, Jó ez vagy rossz az országnak? Az egyik politikus társa Robin Hoodnak nevezte.

Az utóbbi napok eseményei felkavarták a politika állóvizeit, nyári uborkaszezon volt, a politikusok többsége hátra dőlt karosszékében s csak formaságból, kötelességből nyilatkozott a sajtónak.

Jó lenne, ha a politikusok akkor is kitartóak, rendíthetetlenek lennének mikor a választók érdekeit képviselik s nem csak a magukét.

V. Szilágyi István