Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A polgárok tovább harcolnak Szent Lászlóért

Mint lapunkban is több alkalommal olvashatták, a váradi polgárok nem törődnek bele abba, hogy a megyeszékhely főterének felújítási tervében a mai városvezetés egész egyszerűen nem akarja, hogy a városalapító király, Szent László szobra is helyet kapjon. Bár a magyar történelmi egyházak, elsősorban a római katolikus püspökség, és a magyar politikai pártok is több (nem egy esetben igencsak vérszegény és ködös) akciót szerveztek a Szent László szobor főtéri létjogosultságának zászlaja alatt, úgy tűnik sem az érdekképviselt sem a püspökség nem tudja érdemben, gyakorlatban meggyőzni az önkormányzat vezéreit arról, hogy nem csupán a váradi magyarság, de valamennyi itt lakó polgárnak igenis illene büszkének lennie a városalapítóra. Más kérdés az elmúlt hetek eseményeit figyelve a szobor-botrány kapcsán az, hogy egyre világosabbá válik, hogy a magyar politikai pártok inkább csak magukat reklámozó ürügynek, semmint szent ügynek tekintik ezt az egész szoborállítást. Voltak nyilatkozatok, ígérgetések, sőt egy elég abszurd „lakossági fórum” is, ahol politikai vezetők szónokoltak, természetesen saját politikai hitvallásuknak megfelelően, azonban semmi kézzelfogható eredmény, terv nem derült ki ott sem.

a polgarok

A váradi polgárok azonban nem adták fel, s folytatták az aláírásgyűjtést, mellyel arra hívják fel a nagyváradi városvezetés figyelmét, hogy a város magyarjainak számarányát tekintve igenis jár közpénzből egy Szent László szobor és az is magától értetődő kell, legyen, hogy a várost létrehozó uralkodó szobra ne valahol eldugva, hanem a főtéren kapjon helyet. A köztéri aláírásokat szombaton fejezték be, ennek alkalmából tartott a civilek nevében egy sajtótájékoztatót Sztuflák Gyula Ede, az egyik szervező. Kiderült, hogy eddig közel 5000 aláírás gyűlt össze. Sztuflák örvendetesnek tartja, hogy nem csak magyarok, de sok román nemzetiségű váradi is támogatja a Szent László szobor főtéri felállítását. Míg eleinte inkább idősek és középkorúak írták alá a szoborért kiálló petíciót, az idő multával sok fiatal is csatlakozott ehhez, amit szintén szerencsésnek vélnek az aláírás kezdeményezői. Az összegyúlt aláírásokat a tervek szerint április közepén fogják leadni a polgármesteri hivatalba, bízva abban, hogy a városvezetés nem fog elsiklani a több ezer adófizető polgár jogos kérése felett.

Bár a köztéri aláírásgyűjtés befejeződött, a következő helyeken még alá lehet írni , illetve akik gyűjtöttek aláírásokat, azok ugyanezeken a helyeken az íveket adják le 2015. április 10-ig:

Olimpadei utca 40 szám (hétköznapokon 9-17 óra között).

Fő (Republicii) utca 45 szám (Demokrácia Központ) 9-17 óra.

A Libris Antica könyvesbolt a Garasos-hídnál 9-17 óra között. Hobby Libri könyvesbolt, Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca 9-17 óra között.

A Nagyvárad-réti református templom irodájában, az Illyés Gyula református könyvesboltban, Teleki (Primăriei) utca 9-18 óra között.

A rogériuszi piacnál lévő kulcsmásolóban, a Vitéz János (Corneliu Coposu) utca 33 szám a hátsó udvarban (9-17 óra), a Nagyvárad-Szőlősi Református Egyházközségnél.

A Nagyvárad-ősi Református Egyházközségnél 9-14 óra között.

A Nagyvárad-Velencei Református Egyházközségnél. 9-14 óra között.

A Nagyvárad-Rogériuszi Egyházközségnél, a Biharpüspöki Református Egyházközségnél, a Nagyváradi Evangélikus Egyházközségnél, Körös (Tudor Vladimirescu) utca 28 szám alatt.

Szőke Mária