Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A polgárok támogatását várják

A RMDSZ nagyváradi szervezetének a velencei Templom tér és a hegyaljai kultúrház felújítására benyújtott projektjét fogadták el abban a kiírásban, amit a polgármesteri hivatal hirdetett meg, és amelyeket most internetes szavazásra is bocsátottak.

a polgarok

Az RMDSZ kéri a váradiak támogatását, ugyanis az összesen negyvenkét leadott és immár kiválogatott pályázatból mindössze tízet finanszíroz a helyi önkormányzat. Mint ismeretes, a nagyváradi városvezetőség 1,5 millió eurós keretet, úgynevezett participatív költségvetést különített el a közösségi projektek támogatására. A polgármesteri hivatal decemberben hirdette meg ötletbörzéjét, azt kérte a váradi polgároktól, szervezetektől, javasoljanak, adjanak ötleteket, hogy mit, hol végezzenek el a városban.

Online-szavazás

A nagyváradi RMDSZ több javaslattal vett részt a pályáztatás első körében. A városházi előzsűrizés után ebből csak kettő került be a második fordulóba, melynek során internetes szavazásra bocsátották a pályázatokat. Most a nagyváradiaknak kell a kezdeményezések mellé állniuk, ugyanis az online szavazás eredményétől függ, hogy a városháza finanszírozza-e a velencei Templom tér (ma Tineretului) modernizálását és a hegyaljai kultúrotthon felújítását.

Botházy Nándor, a nagyváradi RMDSZ ügyvezető elnöke hangsúlyozta: valamennyi ötletük a helyi közösség érdekeit szolgálta volna, a céljuk ugyanis az volt, hogy olyan ésszerű változtatásokat javasoljanak, amelyek minden nagyváradi polgár javára váltak volna. (…)

Pető Dalma tanácstag, a Templom tér felújításának ötletgazdája hangsúlyozza, hogy a hagyományos történelmi városrészben az utóbbi időkben kevés környezetrendezési beruházást hajtott végre az önkormányzat, amely elsősorban a főtérre, a hidakra és a belvárosi utcákra koncentrált. „Várad-Velence az egyik első kerülete Nagyváradnak, írásos említése is megtörténik nem sokkal a váradi püspökség létrehozását követően. A velenceieknek fontos, hogy a negyed központjának számító Templom tér a 21. századnak megfelelő képet mutasson. Az itteniek ugyanolyan adófizető polgárai Nagyváradnak, megérdemlik, hogy a katolikus templom körüli hatalmas területet rendbe tegye a város!”

(…) A nagyváradi RMDSZ tájékoztató kampányt szervez a két projekt támogatására. Arra kérik a váradiakat, hogy az activ.oradea.ro oldalon egy rövid regisztrációt vagy facebookos belépést követően támogassák szavazatukkal ezt a két magyar ügyet és biztassanak másokat is.

 Az RMDSZ Bihar megyei sajtóirodája