Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A pincében porosodik Simonyi óbester emléktáblája

Vitézvári báró Simonyi József óbesternek (1771–1832), a „legvitézebb huszárnak” számos olyan településen állítottak emléket az évek során, amelyek valamilyen módon köthetőek a nevéhez és katonai pályafutásához. A napóleoni háborúk magyar harcosa 1817–1818 között Nagyváradon, a várban állomásozott, akinek itt tartózkodásáról egy kétnyelvű (román és magyar) felirattal ellátott emlékplakettet helyezett el a vártemplom bejáratánál 2002-ben Debrecen önkormányzata és a Pro Patria Alapítvány. Több rendezvény alkalmával tisztelegtek és helyeztek el koszorúkat nemcsak határon inneni, hanem határon túli önkormányzati vezetők is a plakettnél, amelynek ma a nyomát sem találjuk.

a pinceben

A vár épületegyüttesének felújítása során a szakemberek minden emléktáblát eltávolítottak, amelyeket a munkálatok végén vissza is helyeztek – kivéve a Simonyi óbesterét. Egy kis kutakodás után a várgondnokságon, és ugyanitt az asztalok egyikénél a megfelelő személyre akadva, sikerült előkeríteni az „elfelejtett” emléktáblát. Kissé megkopott, beporosodott, itt-ott meg is tört, de legalább még megvan – az egyik pince mélyén.

Az illetékesek egyelőre nem tudják, mikor kerülhet vissza eredeti helyére, hogy továbbra is emlékeztesse a várba látogatókat a magyar hadtörténelem eme különleges időszakára és alakjára.

Szamos Mariann