Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A piaci mérlegeket ellenőrizték

A vásárlók részére tömeg, térfogat vagy egyéb mérték szerint forgalmazott terméknél a kiszolgáláshoz használt mérőeszközök hitelességét ellenőrizték múlt héten, a nagyváradi piacokon, a Bihar Megyei Mérésügyi Hivatal szakemberei, akik végül három szabálysértés nyomán több mint tízezer lejnyi bírságot szabtak ki.

(képünk illusztráció)

(képünk illusztráció)

Az átfogó razzia keretében ellenőrizték a Nagypiacot, a Decebal- és a Rogériuszi Piacot, valamint egy magánpiacot is: a nagyváradi körgyűrű mentén elhelyezkedő West Marketet. Az ellenőrök elsősorban „kiakasztott” vagyis hamis méréshez előkészített eszközökre vadásztak.

Összesen 23 árus és cég 47 mérlegét ellenőrizték, s az eszközök túlnyomó többsége rendben is volt. De nem mindegyik. Felfedeztek ugyanis három szabálysértőt. Az egyikük egy Buzău megyéből érkezett magánszemély volt, aki krumplit árult a West Marketen. A másik két szabálysértés cégeknel történt, melyek közül az egyik szintén a West Marketen, a másik pedig a Rogériuszi Piacon működött. Utóbbi kettőt öt-ötezer lejre büntette a hatóság mivel mérlegeik jócskán túllépték a maximálisan megengedett, 15 grammos hibahatárt. A magánszemély 2500 lejes bírságban részesült.

Megjegyzendő, hogy a tavalyi évhez képest az idén felfedezett szabálysértők száma jóval alacsonyabb. Az ellenőrök ugyanakkor arra figyelmeztetik a piacok üzemeltetőit, hogy kötelesek meggyőződni, arról, hogy a standot bérlő árusok – legyenek azok magán- vagy jogi személyek – hitelesített mérőeszközöket használnak.

Sz. G. T.